Troels Vesterlund Nielsen ved det stejleste stykke asfalt på Danmarks stejleste vej.
MØD MUREN I VEJLE

Christian Winthersvej i den østjyske by Vejle har ikke bare det stejleste stykke asfalt i Danmark. Det er også den eneste danske vejstrækning, der stiger med mere end 20% over så lang en strækning. Her får du alle detaljerne om vejen, som indtager førstepladsen på Danskebjerge.dk's Top 20.

Gaden ligger i den nordlige del af Vejle. Den er omgivet af huse hele vejen op. Omtrent halvvejs forenes den med Gl. Kongevej i et t-kryds, hvorfra der fortsættes mod toppen.

Der er væsentlig forskel på den nedre og den øvre del af Christian Winthersvej. Nederst er gaden kun ca. tre meter bred, og der er trapper i den ene side. Det er også her - på de første 160 meter -, at stigningen er stejlest.

Lige før hajtænderne nås de maksimale 25,5%. I krydset breder gaden sig ud, og hældningen aftager kraftigt - men kort efter bliver stigningsprocenterne igen tocifrede.

Men hvad vil det sige at skulle bevæge sig op ad en stigning, der er så meget stejlere end en typisk dansk bakke? Det har Danskebjerge.dk undersøgt i denne film:
Filmen er produceret af Danskebjerge.dk i sommeren 2022. English version here!

Troels Vesterlund Nielsen bor tæt på Christian Winthersvej og kender den som sin egen bukselomme.

Det kommer ikke bag på ham, at Danskebjerge.dk har kåret vejen til at være den stejleste i Danmark.

I denne film fra 2012 giver han sin version af, hvordan det er at teste sig selv på den ekstreme vejstrækning:
Filmen er produceret af Danskebjerge.dk i sommeren 2012.

Når Christian Winthersvej er nummer 1 på Danskebjerge.dk's liste over Danmarks stejleste veje, så hænger det selvfølgelig sammen med, at asfalten er anlagt med en kraftig hældning. Men grundlaget for det hele ligger i geologien. Læs mere herunder.

Måling foretaget på ét af de steder, hvor Christian Winthersvej hælder mere end nogen anden dansk vej.

Kort, der viser Christian Winthersvej og dens stigningsprocenter. Klik på kortet for at se det i lidt større format. (Grafik: Danskebjerge.dk.)
Lang skråning skabt af is
Den dal, som Vejle by ligger i, og dens omgivende stejle skråninger er nemlig skabt af gletsjere og smeltevand under og efter sidste istid. Det var processer, der fandt sted i hele Danmark, men ved Vejle Fjord blev der i særlig grad vredet og skåret i landskabet. Et af resultaterne var Vejle Fjords og Vejle Ådals nordlige skråning, der i dag er blandt Danmarks længste skråninger. Den starter lidt sydøst for Billund og rækker næsten helt til Juelsminde i vest ved fjordens udmunding. Det er en strækning på ca. 50 kilometer, kun afbrudt af nogle nord-sydgående ådale, først og fremmest Grejsdalen, der tilsvarende er kendetegnet af store skrænter.

Højdeforskellene ved Vejle Fjords nordlige skråning når flere steder op i nærheden af 100 meter. Samtidig er hældningsgraden markant, især efter dansk målestok. Og omkring Vejle by er terrænstigningerne særligt voldsomme.

Også på sydsiden af dalen er skråningerne betragtelige. Derfor er Vejle Ådal den dybeste dal i Danmark.

Byen overvandt bakkerne
I gamle dage ville man betragte et sådant landskab som fjendtligt, da det gjorde al transport besværlig og nogle steder umulig. Men det ændrede sig i 1900-tallet. Da kom der for alvor gang i byudviklingen. En udvikling, som end ikke de stejleste skrænter kunne bremse.

Hus efter hus blev bygget på det hældende terræn, og med boligbyggeriet fulgte asfalterede veje, som gjorde ture op og ned ad bakkerne til en trods alt overkommelig opgave. Blandt disse veje er Mølgårdsvej, Uhrhøjvej og Gl. Kongevej, men altså også Christian Winthersvej, der i stejlhed overgår alle øvrige veje i ådalen og byen. Byplanlæggerne må dog have erkendt, at vejens stejlhed var ekstrem. I hvert fald er der som noget særligt for Christian Winthersvej anlagt trapper på de første 160 meter for at lette færdslen for fodgængere.

Trapperne i siden af vejen kan være en hjælp ved opstigningen. Hvis man skal nedad, betyder de knap så meget. (Klik på fotoet for at se det i stort format.)
Men faktisk er Christian Winthersvej også interessant for cyklister. Ikke dem, der vil ud på en hyggelig søndagstur eller en gang rolig pendling til og fra arbejde. Men for cykelmotionister er vejen en ultimativ prøvelse. Mange vil gå i stå allerede på de første meter. Enten fordi gearingen er for tung. Eller fordi formen er for dårlig. Kombinationen af de to er også en mulig årsag. Men selv for veltrænede og veludstyrede udøvere (som Troels Vesterlund Nielsen i videoen ovenfor) er Christian Winthersvej en barsk udfordring, der vil få såvel puls som adrenalin til at stige i takt med terrænet.

Dødskørsel forbudt
Man skal til gengæld ikke sætte næsen op efter djævelsk fartræs ned igen, så snart toppen er nået. Der er nemlig forbud mod at cykle ned ad bakke. Det vurderes simpelthen som for farligt. Acceptér det, og nyd i stedet den prægtige udsigt over Vejle. Bl.a. ses havnen og Vejle Fjord-broen, men også Vejle Mølle, der ligger på den anden side af dalen på toppen af Kiddesvej.

Alle fotos: Danskebjerge.dk. Brug venligst ikke disse uden tilladelse. Ved brug af data bedes du kreditere Danskebjerge.dk.



Danmarks stejleste asfalt er fundet   |   Top 20-listen   |   Andre stejle   |   Sådan blev det gjort   |   Chr. Winthersvej   |   Kiddesvejs 19%