KUNSTEN AT GØRE CYKLING INTERESSANT

Troels Vesterlund Nielsen fra Vejle har i en årrække været bannerfører for mere fokus på Danmarks største stigninger. Han er langt fra altid enig med lokalpolitikernes og de sportslige organisationers prioriteringer.
For nylig har han oprettet en Facebook-gruppe, der skal skabe mere opmærksomhed om bakkerne i hans hjemby.


- Når du læser dette spørgsmål, hvornår har du sidst besteget en bakke og hvilken var det?

I denne video af Danskebjerge.dk viser Troels Vesterlund Nielsen vej op ad Danmarks stejleste gade.
"Det var Tørskind. Den tager jeg i øjeblikket flere gange ugentligt på min tunge herrecykel med indvendige gear, da min racer er afgået ved døden. Landskabet ved Tørskind, Vork og Ravning er noget specielt for mig."

- Er der ikke også dage, hvor du bare ville ønske, at vejen var pandekageflad, så du kunne komme noget hurtigere frem?

"Nej, hvis der skal køres løb, er bakkerne et must ved træning. Desuden er det fascinerende at forcere stigninger, som man ser det i tv."

- Apropos tv, så er bjergetaperne i Tour de France jo det som mange forbinder med hårde stigninger. Er det ikke også mest i de højeste bjerge, at stigningerne får en betydning?

"Eliteryttere har normalt ikke svært ved at forcere de danske stigninger - enkeltvis. Kunsten er så at arrangere en rute, hvor rytterne møder et par store stejle bakker inden for få kilometer. Som det var på U23 DM-ruten i Vejle i 2012. Når der bliver rykket på toppen af den første stigning, slår den næste bakke dobbelt så hårdt.

Der er dog ikke mange steder i Danmark, hvor to af de værste bakker i landet ligger inden for to kilometer på en vejstrækning."

- Som det er i dag, hvor stor fokus mener du danske løbsarrangører har på at få svære stigninger med på ruterne?

"Ingen. Det er byernes investeringer i at få løb til lokalområdet, der tæller. VM i linjeløb i København var en skandale. Paradekørelse i flere timer, og de fleste vidste, hvordan det hele ville ende.

- Men skal der ikke også være plads til sprinterafgørelser på flad asfalt?

"Sprinterafgørelser på flad asfalt mangler ikke 'plads' i de danske løb. Det er alle vist enige om.

Læs også:
  • Interview med Jesper G. Kristiansen
  • Interview med Ole Thisted
  • Interview med Henrik Bandsholm
  • Interview med Jesper Worre
  • Cyklingen er, tror jeg, tidligere blevet set som en sportgren, som har været lidt kedelig at være tilskuer til - at kigge på cykelryttere, som cykler i timevis efter hinanden på tv.

    Jeg tror selv på, at det er elementer som Kiddesvej, Pøt Mølle og Munkebjerg, der er med til øge interessen for cykling herhjemme. F.eks. er Kiddesvej blevet et brand i Post Danmark Rundt og har gjort løbet mere åbent."

    /Danskebjerge.dk, december 2012