Udsigt ned over Christian Winthersvej med Vejle by i baggrunden. (Klik på billedet for at se det i større format.)
HER ER DANMARKS STEJLESTE VEJE

Danskebjerge.dk har gransket kilometervis af danske vejstrækninger og kan nu løfte sløret for, hvilke veje der er landets stejleste.

Farten falder. Benene smerter. Pulsen er ude af kontrol. Med ansigtet forvredet i smerte beder du til, at terrænet snart flader ud.

Scenen kunne have udspillet sig på et stykke asfalt i de franske alper. Men du kunne også sagtens have oplevet det i Danmark. For selvom det danske landskab ikke byder på verdens højeste fjeldtoppe eller de længste bjergveje, så findes der herhjemme faktisk en hel del vejstrækninger, der er lige så stejle - eller endog stejlere - end dem, man ser i cykelløb som Giro d'Italia og Tour de France.

Danskebjerge.dk har foretaget detaljerede opmålinger af de stejleste veje og gader i Danmark. Og målingerne har vist, at det vrimler med strækninger, der kan sætte selv habile cyklister skakmat. De hyperstejle veje er koncentreret omkring Vejle i Jylland, det nordvestlige Sjælland samt på Bornholm. Alle disse steder findes veje, hvor stigningsgraden på de stejleste stykker når op over 20 procent. Det svarer til, at for hver 100 meter, man tilbagelægger på en strækning, øges højden med 20 meter.

[Du kan gå direkte til listen over stejle veje her.]


Den pivstejle Christian Winthersvej med de karakteristiske trapper i siden - til gavn for fodgængere og cyklister med realitetssans. (Klik på foto for at se det i større format.)
Langt stejlere end franske bjerge
Den stejleste af dem alle er Christian Winthersvej i nordenden af Vejle. Her når den maksimale stigningsprocent op på svimlende 25,5. Til sammenligning stiger et berømt bjerg som Col du Tourmalet maksimalt med ca. 10 procent.

Christian Winthersvej er så stejl, at man har anlagt en trappe i den ene side - i stedet for et almindeligt fortov. Desuden er der forbud mod cykling nedad. Det vil simpelthen være for farligt at trille ned ad bakken på to hjul - pga. den høje fart, som man lynhurtigt ville komme op i.

Forbud af denne art finder man også på andre stejle veje i den østjyske by, f.eks. på Kiddesvej. Kiddesvej har gennem etapeløbet Post Danmark Rundt opnået større berømmelse end Christian Winthersvej, men målt alene på stejlhed halser Kiddesvej noget efter. Som det fremgår af listen måler den "kun" 19 procent på sit stejleste sted, altså 6 procentpoint færre.

Bakker kan give bøvl
For beboerne er det ikke kun lykken at være omgivet af skrånende asfalt. Man kan levende forestille sig, hvor sveddryppende det må være for cykelpendlere i sådan et område,
Gl. Kongevej i Vejle stiger med knap 20%. Som på andre af de stejleste veje er der forbud mod cykling ned ad bakke. (Klik på foto for at se det i større format.)
eller hvor skræmmende det er at manøvrere sin bil rundt i frost og sne med tyngdekraften som ekstra modstander. Til gengæld kan en stor del af disse mennesker nyde en prægtig udsigt fra vinduet. Og dertil kommer - forhåbentlig da - en vis stolthed over at bo på en vej, der skiller sig så klart ud fra den flade danske mellemvare.

LÆS MEGET MERE OM DANMARKS STEJLESTE VEJE HER:
  • Top 20-listen - se de allerstejleste
  • Andre stejle stigninger i Danmark
  • Sådan blev vejene målt og gjort op
  • Mød muren i Vejle - film, kort mv.
  • Kiddesvej stiger med 19% - og dermed basta

  • Alle fotos: Danskebjerge.dk. Brug venligst ikke disse uden tilladelse. Ved brug af data bedes du kreditere Danskebjerge.dk.