De hårdeste motionsevents i 2017:
NYE TIDER, NYE KRITERIER (MEN DE GAMLE LØB ER DER ENDNU)

Danskebjerge.dk kårer landets mest bakkede motionsløb - for tiende år i træk. Nogle løb har været med hele vejen. Se listen her - med bl.a. ny nummer 1!

Stejle stier, eventuelt som her forsynet med trappetrin, er hvad løberne i Julsø Ultra konfronteres med.

Det kan godt være, at deltagerne i de hårdeste danske motionsløb er trætte, når de kommer i mål. Men åbenbart ikke mere trætte, end at de gladeligt dukker op igen året efter. En række løb har været på Danskebjerge.dk's bjergløbsliste siden starten og trækker fortsat masser af højdemetertrængende motionister til.

Blandt de events, der var med på den første liste for ti år siden og også på 2017-listen, er:

·   Aalborg Brutal Marathon
·   Molsløbet
·   Himmelbjergløbet
·   Skvæt Skovløb
·   Helvede i Nord
·   Tour de Munkebjerg
·   Alpeløbet
·   Aabenraa Bjergmarathon
Se dem alle på listen her.

Anerkendelsesværdig vedholdenhed
Der er nogle særlige forhold, der skal være til stede, for at et løb kan blive så traditionsbåret. Dels skal der være interesse fra motionisterne, men nok så vigtigt: Der skal være nogle - oftest frivillige - kræfter, der orker besværet år efter år. Det er ikke en banalitet at organisere en event med flere hundrede deltagere, så man kan kun beundre de arbejdsomme arrangørers vedholdenhed. Betragt også denne liste som en hyldest til dem.

Ved siden af "klassikerløbene" er der motionsløb, der opstår det ene år og lukker det næste eller måske to-tre år senere. Det er helt naturligt, men det gør også mængden af arrangementer i Danmark en smule uoverskuelig. Det er grunden til, at Danskebjerge.dk fra starten har haft et kriterie, der handler om, at et løb skal have eksisteret i nogle år for at komme på listen over bjergløb.

Tidligere "vindere" i Danskebjerge.dk's kåringer:

· 2008: Brutal Marathon
· 2009: Midtjysk Bjergløb
· 2010: Midtjysk Bjergløb
· 2011: Brutal Marathon / Midtjysk Bjergløb
· 2012: Hammer Trail / Midtjysk Bjergløb
· 2013: Brutal Marathon / Hammer Trail
· 2014: Brutal Marathon / Highland Trail
· 2015: Highland Trail
· 2016: Highland Trail
· 2017: Julsø Ultra

Fra og med 2011 blev løbene inddelt i kategorier efter distance.
Principper ændret
En nyere tendens er, at de hårde løb ikke kun er hårde vurderet på hyppigheden af bakkerne. De rummer også mulighed for en anden form for hårdhed, nemlig en usædvanligt lang distance. I dag er det f.eks. almindeligt med motionsløb, hvor løberne kan vælge mellem ruter på nogle få kilometers længde og helt op til 50, ja, nogle gange 100 kilometer.

Denne udvikling er forsøgt afspejlet i dette års justering af Danskebjerge.dk's liste. Før var de såkaldte ultraløb bevidst valgt fra (ud fra det princip, at løbene på listen skulle appellere til motionister og ikke eliteløbere), men nu hvor så mange arrangører integrerer ultraløbsdistancerne i deres events, er de kommet med i oversigten. Dog kun, hvis der ved events'ene samtidig er mulighed for at vælge distancer, der er mellem 5 kilometer og maratondistancen.

Den væsentligste betydning i den henseende er, at den øverste på listen i år er et løb, der ikke har været på listen før: Julsø Ultra. Det er et løb, der i flere år har slået på at have stærkt kuperede ruter. Men løbet har især haft fokus på lange distancer. Der er imidlertid også en 30 kilometer-rute på programmet, og derfor opfylder eventen de nye, justerede kriterier.

Nu mangler blot lidt mere dokumentation for antallet af højdemeter. Men der er mange af dem - det er helt sikkert.

Hele listen over Danmarks mest bakkede motionsløb finder du her.

Fotos på denne side: Fra løbets Facebookside.