Nordjyder tilbage på tronen:
BRUTALT MARATON I AALBORG ER LANDETS HÅRDESTE

De to hårdeste stigninger i Aalborg Brutal Marathon møder man på gaderne Nordtoft og Skovbakkevej. (Foto: Henrik Kaysfeld)
Det nordjyske maratonløb med det sigende navn Aalborg Brutal Marathon var det mest morderiske af de større danske maratonløb i 2011. Den afslører den kåring, som hjemmesiden Danskebjerge.dk igen i år har foretaget.

For to år siden mistede Brutal Marathon ellers sin position som det hårdeste. Det skete, da folkene bag det traditionsrige Midtjysk Bjergløb, der løbes i skovene syd for Silkeborg, indførte en maratondistance. Men den lange distance blev taget af plakaten i 2011. Den tiltrak nemlig kun ca. 100 deltagere, og det stod ikke mål med besværet, vurderede man i det midtjyske.

Læs også: Midtjysk Bjergløb taber terræn, men...

Til gengæld er der ikke rokket ved Aalborg Brutal Marathon. Med den samme vedholdenhed, der skal til for at klare sig igennem godt 42 kuperede kilometer, formår arrangørerne år efter år at lokke et par hundrede løbere til startstregen. De fristes - åbenbart - af anstrengelserne og rutens omkring 700 højdemeter.

Siden 2000 har motionsløbere opsøgt smerten på ruten ved Aalborg Zoo. (Foto: Henrik Kaysfeld)
- Den trækker tænder ud. Men når man kan lide smerten, er den super, lyder det fra motionsløber Henrik Rytz, der trods vrøvl med knæene stillede op og gennemførte i både 2010 og 2011.

En anden årsag til succes'en er ifølge arrangør Jan Andersen den måde, ruten er opbygget på. Den består af en rundstrækning på små 7 kilometer, der skal løbes 6 gange.

- På den måde kan man igen og igen få støtte af tilskuerne, siger Jan Andersen til Danskebjerge.dk.

Løbere, der måtte have mod på mere efter modbydelighederne i Aalborg, behøver i øvrigt hverken vente længe eller rejse langt for at finde en anden barsk udfordring. Blot få uger efter Brutalmarathon afvikles nemlig Kalkmineløbet ved Mønsted, og her er der også både en maraton og grusomt mange højdemeter på programmet.

Hele listen over de hårdeste danske bjergløb finder du her.Har DU løbet Aalborg Brutal Marathon? Så fortæl om det på bloggen.