|
|
Danskebjerge.dk kårer de grummeste bjergløb i 2015:
ÅRETS HÅRDESTE MARATON ER VÆRRE END 2 x ALPE D'HUEZ
Er maratonløb ved at blive rutine for dig? Savner du en ekstra portion lidelse?
Så overvej et af de løb, der ligger i toppen af Danskebjerge.dk's liste over de hårdeste løbeevents i Danmark. Her er der garanti for hundredevis af højdemeter, og i det forgangne år er der tilmed kommet et nyt mareridt på førstepladsen: Løberen Highland Trail.
|
Høje nåletræer, smalle skovstier og en ordentlig bunke højdemeter. Det er hovedingredienserne i Løberen Highland Trail, som nu er kåret som det hårdeste danske maratonløb i 2015. (Foto: Trailadventure.dk)
|
Løbet har optrådt på bjergløbslisten tidligere, men i 2015 blev der også føjet et maraton til programmet, og derfor er Aalborg Brutal Marathon, der har ligget lunt på listen siden første udgave i 2008, blevet skubbet ned på andenpladsen.
Hårdere end Alperne
Løberen Highland Trail finder sted i et kuperet skovområde syd for Silkeborg. Der løbes på en rundstrækning, der er 7 kilometer lang og gemmer på flere svære stigninger. Maratonløberen skal igennem den seks gange. Omkring 2400 højdemeter bliver det til i alt.
Og hvor hårdt er dét så?
Ja, du kan jo prøve at tage til Frankrig og løbe op ad Alpe d'Huez. På toppen vender du om, løber tilbage til bunden og så op én gang til. Når du har besteget Alpe d'Huez to gange, har du tilbagelagt næsten lige så mange kilometer og næsten lige så mange højdemeter som på Løberen Highland Trails maratonrute. Men altså også kun næsten...
Langsom nedtur
Og så er der det med Løberen Highland Trail, at stigningerne er betydeligt stejlere end asfalten i de franske bjerge. Faktisk er de midtjyske bakker så skrånende, at det koster omtrent lige så meget tid at løbe ned som at løbe op. Du er ganske enkelt nødt til at tage små, kontrollerede skridt ned ad skråningerne - al anden teknik er pga. tyngdekraften og den glatte skovbund uanvendelig.
Den svære rute udmønter sig i løbstider, der ser langsomme ud sammenlignet med andre løb. Danskebjerge.dk har i 2014 sammenlignet vindertider fra forskellige kuperede danske løb, og her er det tydeligt, at Løberen Highland Trail skiller sig ud.
Sammenligner man f.eks. med 1864-Løbet, som også har ganske seje stigninger på ruten, var vindertiden ved Løberen Highland Trail 60% langsommere. Og dét selvom vinderne af de to løb normalt har løbstider, der ligger ganske tæt.
Andre nye løb på listen fra 2015:
· Rebildløbet
· Fussingø Trail
Se hele bjergløbslisten her.
|
Opgiv rekorderne
Sandsynligheden for, at du slår din personlige rekord på maratondistancen er med andre ord ikke eksisterende ved Løberen Highland Trail. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet, nemlig hvad der er så tiltrækkende ved kuperet terræn på en distance, som i forvejen er modbydelig for de fleste?
Danskebjerge.dk's bud er, at det handler om naturoplevelser og sportslige udfordringer.
Det er naturen, der har udformet de bakker, man bevæger sig rundt i, og når bakkerne får pulsen til at stige, oplever man naturens nærvær på en meget fysisk måde. Det er vi mange, der sætter pris på. Samtidig pirres den indre sportsmand af den sværhedsgrad og variation, som ruten har. Din nærmeste konkurrent kan gå helt kold på den sidste stigning op mod mål, eller måske er det dig selv, der bliver overhalet, fordi du mister fodfæstet i et lumsk sving.
Der sker ganske enkelt mere i et bjergløb, og typisk vil man kunne huske sin deltagelse i sådan et løb i længere tid, end hvis det er et løb, hvor man slår dieselhakkeren til og kværner derudad på flad vej.
|
Det er ikke sprinterposituren, man får mest brug for i Løberen Highland Trail. (Foto: Trailadventure.dk)
|
Hele listen over de hårdeste danske bjergløb finder du her.
|
|
|