VM 2011 - I BILLEDER

Billed- og videoreportage fra de professionelles verdensmesterskab i landevejscykling i Rudersdal. Det fandt sted på en solbeskinnet søndag (25. september 2011) med titusindvis af tilskuere langs den 14 kilometer lange rundstrækning. Danskebjerge.dk var med i mængden.

Alt billedmateriale: Danskebjerge.dk
Video: Afgørelsen ved VM i landevejscykling, set fra pladsen for Søllerød Slot.
Først ses udbrydergruppen passere på næstsidste omgang. Danske Lars Bak er på vej op, men hovedfeltet er også lige efter. Derefter er vi ved storskærmen nær slottet, hvor hundredevis af tilskuere fulgte spurten. Til sidst fest i den hollandske lejr trods udeblevne hollandske succeshistorier på asfalten.
Det lettere mondæne parcelhusmiljø på Søllerød Slotsvej - med det fornemme slot på toppen - havde fået et uvant folkeligt præg denne eftermiddag.
Rød/hvide farver og Dannebrogsflag var der mange af, men også de norske faner var godt repræsenteret.
Som det fremgik af asfalten, håbede mange, at Nicki Sørensen kunne udøve mirakler på landevejen, nu hvor det store danske håb, kaptajnen Matti Breschel, var ude pga. en skade.
Der var dog ingen danskere med i de tidlige udbrud. Her er det franskmanden Yoann Offredo, der har revet sig løs af feltet og kæmper sig op ad Slotsbakken i ensom majestæt.
For sprinterholdene er det planen at holde alle udbrydere i kort snor. Australierne satser især på at få Matthew Goss frem til spurten, mens tyskernes sprinterkanon er Andre Greipel. De er dog oppe mod hård modstand fra Storbritanniens Mark Cavendish (til venste i billedet med blå hjelm).
De norske fans havde god grund til optimisme. Ruten lå godt til både Edvald Boasson-Hagen og den regerende verdensmester Thor Hushovd.
Op til VM var det blevet heftigt diskuteret, om ruten var for hård til Mark Cavendish. De britiske fans var dog ikke i tvivl om, at han nok skulle klare den.
Et flot skue er det, når det store felt passerer de mange glade tilskuere. Her ses feltet, efter at det er drejet forbi Søllerød Slot.
Det kræver gode armkræfter at håndtere en så lang stang med det irske flag og Dannebrog mellem hinanden. Irerne stillede med tre mand til start.
VM er nationernes mesterskab, hvilket fremgår tydeligt af det lille udsnit herover. Frankrig, Italien, Tyskland... ja, find selv de øvrige.
Det var ikke alle, der nød solskinsvejret og stigningsprocenterne på Søllerød Slotsvej. Her er det en belgisk rytter, der er røget agterud. Bemærk dog opbakningen fra publikum til den slagne.
Blandt dem, der også måtte slippe, var Semere Mengis fra Eritrea. Han ses her på Mothsvej, hvor stigningen op mod slottet begynder.
Oppe i fronten af hovedfeltet var det især briterne, der pressede tempoet i vejret. Her på det midterste stykke af Slotsbakken.
Cykel-VM er muligvis den sportsbegivenhed på dansk jord, der er blevet fulgt af flest tv-kameraer. Fyren her havde til opgave at filme rytterne halvvejs oppe af Søllerød Slotsvej.
Tv-holdene brugte også kraner, så man kunne se det hele lidt fra oven.
For hende her var det dog ikke nødvendigt med hævede synsvinkler.
Disse norske tilskuere har lige hørt den bedrøvelige besked over højtalerne: Det norske guldmedaljehåb Thor Hushovd sidder i en gruppe, der er kommet bagud pga. et styrt i hovedfeltet. Det skal vise sig umuligt for ham at kæmpe sig tilbage.
Ryttere, der falder bagud, er næsten prisgivet, for i spidsen af hovedfeltet køres der med en rasende fart, og selv på Søllerød Slotsbakke går det stærkt. I mål ligger gennemsnitsfarten på lige knap 46 km/t for vinderen.
Ved sidste passage af Slotsbakken får begejstringen et ekstra nøk opad: Nicki Sørensen er gået i udbrud med belgiske Klaas Lodewyck og Thomas Voeckler fra Frankrig. Måske alligevel en dansk verdensmester?
De fleste belgiske fans har satset på, at deres helt Philippe Gilbert kan vinde i spurten. Men for en stund knyttes håbet til den mindre kendte Klaas Lodewyck.
På toppen af Søllerød Slotsvej ligger feltet dog kun ca. 12 sekunder efter de tre udbrydere.
Wiggins og Arvesen fører an - de slås for hhv. Cavendish og Boasson-Hagen.
På en plads nær slottet er der opsat storskærm, hvorfra tilskuerne kan følge med i opløbet på Geels Bakke. Det bliver en tæt spurt, men Mark Cavendish tager guldet lige foran australske Matthew Goss. Bronze til Andre Greipel fra Tyskland.
Bakken op til Søllerød Slot var VM-rutens hårdeste. Alligevel fik stigningen ikke afgørende betydning for løbet. Det skyldes bl.a., at den lå for langt fra målstregen. Ikke desto mindre var det en flot kulisse, og hele VM blev også en organisatorisk triumf, som er værd at kippe med flaget for.
Se også:   Her kan løbet blive afgjort (1:2)   |   Her kan løbet blive afgjort (2:2)   |   VM-rutens 7 stigninger: Beskrivelse og vurdering   |   VM-rutens 7 stigninger: Geografi og topografi   |   Det kan du også se på ruten   |   VM er slut - var ruten for nem?   |   VM 2011 - i billeder