VM-RUTEN: DE 7 STIGNINGER - Beskrivelse og vurdering

I dagene 23., 24. og 25. september 2011 suser verdens bedste cykelryttere gennem terrænet i Rudersdal Kommune nordvest for København. Ruten er 14 kilometer lang, og selvom det er en forholdsvis nem rute sammenlignet med tidligere VM-ruter, er der alligevel nogle mindre stigninger undervejs. Danskebjerge.dk har gennemgået dem minutiøst og bringer nedenfor en oversigt.

De syv stigninger er udvalgt ud fra deres størrelse (målt i højdemeter) og placering. De er her anført i den rækkefølge, de optræder i på ruten. I højre side af faktatabellerne er de enkelte stigninger "kategoriseret" i forhold til deres relative hårdhedsgrad - med tre bakker som det hårdeste og én bakke som det mindst hårde.

Terrænforskelle på under 5 højdemeter er ikke taget med i opgørelsen.


STIGNING 1
Begynder efter ca. 0,5 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
23,5 36,5 13 300 4,3%
Strækning: Starter ved rundkørslen på Øverødvej og slutter umiddelbart efter et langt venstresving på Vangebovej.
Beskrivelse: Dette er den første af de syv stigninger på VM-ruten. Den er karakteriseret ved, at den starter lige efter et højresving i en rundkørsel. Det betyder, at farten er lav, når man kommer ind på stigningen, hvilket gør den lidt hårdere, end den ellers ser ud til. Stigningen efterfølges af en nedkørsel og derpå bakken op mod Søllerød Slot. Det er altså et lidt kryptisk terræn, så hvis man vil angribe, er det ikke dumt at prøve det her på Vangebovej.

STIGNING 2
Begynder efter ca. 2,3 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
27,5 54 26,5 480 5,5%
Strækning: Starter ved krydset Vangebovej-Mothsvej og fortsætter ad Søllerød Slotsvej op til Søllerødvej og Søllerød Slot.
Beskrivelse: "Slotsbakken" tager førstepladsen på alle parametre: Den er simpelthen VM-rutens smukkeste, hårdeste og mest interessante stigning. Stigningsprocenten ligger det meste af vejen på over 5, så her skal der trædes til, og da stigningen samtidig er krydret med et karakteristisk S-sving halvvejs oppe, skiller den sig virkelig ud. Som prikken over i'et troner Søllerød Slot smukt på toppen af bakken. Det er på denne stigning, man finder rutens bedste angrebsmulighed, og chancerne forstærkes af, at man med de mange sving både før og efter vil have forholdsvis nemt ved at slippe ud af forfølgernes synsfelt.

STIGNING 3
Begynder efter ca. 3,6 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
42 49,5 7,5 325 2,3%
Strækning: Starter i krydset Søllerødvej-Attemosevej og slutter ud for Kong Valdemarsvej.
Beskrivelse: Der er ikke tale om nogen stor stigning, men to ting gør, at den er værd at nævne. For det første ligger den midt i den del af VM-ruten, der har det mest kuperede terræn og dermed de bedste betingelser for angreb. For det andet begynder stigningen lige i et kryds: rytterne kommer rundt i et skarpt sving med relativt lav fart, og en kraftig accelleration på dette sted kan måske have en effekt over for konkurrenterne. Ganske vist er det næppe her, at VM bliver endeligt afgjort, men når cykelben er meget trætte, kan selv få højdemeter spille en rolle.

STIGNING 4
Begynder efter ca. 4,6 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
29 45 16 650 2,5%
Strækning: Starter ud for den sø, som kommer på højre side, og slutter ud for vejen Ørnebakken.
Beskrivelse: Målt i højdemeter er dette VM-rutens tredjestørste stigning. Med marker og moser til begge sider er omgivelserne her ganske anderledes end dem, man møder ved de øvrige stigninger. Dette mere åbne landskab kunne betyde mere blæst, men hvis vinden kommer fra vest eller sydvest, vil rytterne have den i ryggen, og så er det næsten lige meget... Med til at reducere stigningens potentielle betydning er også, at vejen er ret lige og nem at overskue.

STIGNING 5
Begynder efter ca. 9 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
20 29 9 440 2,0%
Strækning: Stigningen starter i svinget før krydset Rundforbivej-Skodsborgvej, i hvilket den slutter.
Beskrivelse: Denne her kan godt snyde lidt, for den starter i et venstresving, og først når man er kommet ind i det, opdager man, at terrænet stiger. Stigningsgraden er absolut i den lave ende, men efter næsten 5 kilometer på decideret flad vej får man her om ikke andet mulighed for at rejse sig i pedalerne. Stigningen afsluttes med et brat sving til højre.

STIGNING 6
Begynder efter ca. 10,3 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
23 30 7 460 1,5%
Strækning: Ligger på Skodsborgvej. Starter lige før Bettesvej og slutter ud for Tyrsbakke.
Beskrivelse: At man på denne stigning passerer vejen Bettesvej, er ganske sigende, for i sammenligning med de øvrige seks stigninger på rundstrækningen er der tale om en, ja, bette bakke. Der er heller ikke nogen særlige forhold i vejforløbet, der øger sværhedsgraden. Men på en rute, der i VM-historisk perspektiv hører til blandt de flade, er en sammenhængende vejstrækning med en højdeforskel på 7 også værd at tage med.

STIGNING 7
Begynder efter ca. 13,3 km
Start
(moh.)
Slut
(moh.)
Højde-
meter
Længde
(m)
Stigning
(i snit)
Hårdhed
27 48,5 21,5 540 4,0%
Strækning: Ligger på Kongevejen. Stigningen starter ud for Skovridergårdsvej/Hjortholmsvej og slutter på toppen af Geels Bakke.
Beskrivelse: Her har vi så den mest omtalte af VM-rutens stigninger. Det er ikke den mest charmerende af dem og ej heller den hårdeste - den ære tilfalder "Slotsbakken". Men stigningen på Kongevejen, oftest omtalt som Geels Bakke, lægger asfalt til opløbet, og opløbets udformning kan få afgørende betydning. VM kan nemlig meget vel blive afgjort i en stor spurt, og her kan hældningen være til fordel for nogle og ulempe for andre. Spørgsmålet er dog, om man ikke også kan forestille sig, at nogle af de ryttere, der ikke har sprinterkompetencer, vil bruge stigningen til angreb, allerede inden de kører op ad den for sidste gang. Godt nok er Kongevejen både bred og retlinet, men den efterfølges umiddelbart af et urytmisk vejforløb med flere andre stigninger, herunder "Slotsbakken". Så hvis man vil væk fra hovedfeltet, kan det være en god idé at sætte tryk på op ad Geels Bakke.


Som det fremgår, befinder rutens fire hårdeste stigninger sig inden for den strækning, der ligger omtrent mellem kilometer 13 og kilometer 5. Det er også på disse stigninger, at de fleste af rundstrækningens højdemeter er samlet - omkring 80. Se også rutens højdeprofil.

Til sammen gør de syv stigninger det ud for 100,5 højdemeter. Dette tal må regnes som en betragtelig del af det samlede antal højdemeter på rundstrækningen, da denne i øvrigt er ganske flad. Danskebjerge.dk vurderer antallet af højdemeter til at være lige omkring 110 på de 14 kilometer asfalt.

For de professionelle mandlige ryttere, der ved VM den 25. september skal køre rundstrækningen 17 gange, betyder det 1870 højdemeter i alt - svarende til godt 1½ gang op ad Alpe d'Huez.

Bemærk dog også, at der netop ved herrernes profløb lægges ud med 28 kilometer med start fra Københavns centrum.


FORTSÆT TIL SIDEN MED KORT, HØJDEPROFIL OG VIDEO! >>

Alle fotos: Danskebjerge.dk



Se også:   Her kan løbet blive afgjort (1:2)   |   Her kan løbet blive afgjort (2:2)   |   VM-rutens 7 stigninger: Beskrivelse og vurdering   |   VM-rutens 7 stigninger: Geografi og topografi   |   Det kan du også se på ruten