Se beskrivelse af årets DM-by her!
DM I RØNDE: HÅRDESTE RUTE I ÅREVIS

Byen Rønde er placeret på en næsten 100 meter høj bakkeknold nordvest for Mols Bjerge. En knold, som rytterne i årets DM i landevejscykling skal op og ned ad adskillige gange. Bliver de mange højdemeter afgørende?

Der er over 70 meter i højdeforskel mellem det laveste og det højeste punkt på Hovedgaden i Rønde.
Der er tradition for, at når Danmarksmesterskaberne kommer til Jylland, så bliver det en svær rute. Og 2015 er ingen undtagelse. Faktisk er årets linjeløbsrute på Djursland den hårdeste i DM's nyere historie, målt i højdemeter. (Se også video herunder.)

Der er 12,2 højdemeter pr. kilometer. Det er 50% mere end eksempelvis sidste års rute ved Faaborg. Og selv Pøt Mølle-ruten fra 2012 får baghjul. Den blev af nogle kaldt "den hårdeste DM-rute nogensinde", men den havde 0,7 højdemeter færre pr. kilometer end de veje, som rytterne skal ud på i år.

To store stigninger
Når højdemeterne ligger så tæt i Rønde, skyldes det primært, at arrangørerne har fundet plads til to store bakker på den 13,9 km lange rundstrækning. Både bakken fra Thorsager mod Skrejrup og bakken på Hovedgaden i selve Rønde. De to stigninger alene har i alt 130 meter i højdeforskel.

Proffernes DM-rute:
Rundstrækningen skal køres 15 gange. Dermed er ruten 209 km lang, og det samlede antal højdemeter er ca. 2500. Herrernes eliteløb skydes i gang 28/6 kl. 12.30.
Til gengæld er de ikke specielt stejle. Stigningen op ad Hovedgaden (med start på Nattergalevej) er 1800 meter lang og byder på 70 højdemeter. Det giver en gennemsnitlig stigningsprocent på 3,9. Hældningen er meget konstant, og den maksimale stigning ligger ifølge Danskebjerge.dk's manuelle opmåling på beskedne 6%.

Bakken fra Thorsager ind mod Rønde har et mere afvekslende forløb. Stigningsprocenterne varierer en del, og der er et par meters fald undervejs mod toppen. Den gennemsnitlige stigning på de 2 kilometer lander på moderate 2,9, men det dækker altså over en vanskeligere strækning, end tallene antyder. Og så er det hård kost, at man næsten kun lige kommer ned ad denne bakke, før det igen går opad på Hovedgaden.

Tidligere DM-byer:
· Faaborg (2014)
· Vordingborg (2013)
· Hammel (2012)
· Nyborg (2011)
· Hobro (2010)
· Sønderborg (2009)
· Faaborg (2008)
· Roskilde (2007)
Svært at forudsige
Favoriserer ruten de lette ryttere? I nogen grad. Men det er langt fra alpine forhold, vi har med at gøre. Pøt Mølle er eksempelvis noget stejlere end de to Rønde-bakker. Så en slutspurt i en større gruppe er absolut en mulighed i år.

Man skal samtidig bemærke, at målstregen befinder sig et godt stykke oppe ad den skrånende hovedgade i Rønde. På den måde kan opløbet ved DM faktisk minde lidt om det på Geels Bakke ved verdensmesterskaberne i 2011. Her vandt supersprinteren Mark Cavendish som bekendt, selvom der havde været spekuleret i, om han var for tung. En forskel er dog, at vejforløbet hen til opløbsbakken er mere kompliceret i Rønde end ved VM, hvor holdene kunne give den fuld smadder hen mod bunden.

Danskebjerge.dk's rutefilm: Videoen viser rundstrækningen og den tilhørende højdeprofil. Desuden angives vejnavne. De tre største stigninger på strækningen er også markeret.
Se flere ruter og bakker på Danskebjerge.dk's YouTube-kanal.
Da undertegnede prøvekørte ruten i Rønde, var der medvind op ad Hovedgaden. Det er der jævnligt, for gaden stiger mod øst/sydøst, og den dominerende vind vil man altså mest have i ryggen. Det vil også gøre, at den efterfølgende nedkørsel bliver meget hurtig. Nedkørslen er 2 kilometer lang og uden sving, så her kan man virkelig få knald på. Se også ruten her (eksternt link).

Fotos og video: Danskebjerge.dk.



Se også:     Danmarks bjergbyer     Rønde - Danmarks skæveste by    Mols Bjerge    DM-Ruten 2014