Her får du alle detaljerne om den kendte stigning ved Pøt Mølle. Bl.a. video, der ikke bare viser hele turen fra bund til top, men også undervejs angiver, hvad stigningsprocenten er. Derunder Google-kort med stigningen fra oven. Nederst nogle fotografiske smagsprøver fra Pøt Mølle.
Fakta om stigningen:
Man kommer til bakken enten via Kragelundvej (fra nordvest) eller Pøt Møllevej (fra nord). Selve stigningen ligger på fortsættelsen af Pøt Møllevej i sydlig retning.
Den når hurtigt op på at stige med 10-12 procent og fortsætter sådan stort set hele vejen til toppen. Bakken slutter ved et blødt sving, hvor terrænet flader hurtigt ud.
Fakta om stedet:
Lokaliteten ligger i en dyb tunneldal. Møllen, der har givet navn til stedet, var oprindelig en kornmølle og kendes fra 1400-tallet, hvor den omtales som Pøtte Mølle (pøtte: dialekt for pyt). Møllehuset brændte i 1954, men blev straks genopbygget - i en mere romantisk skikkelse end tidligere. Der er kun få dele tilbage af selve møllen. På stedet er der i mange år blevet drevet restaurant.
(Kilde: Den Store Danske)
Pøt Mølle minder i sværhedsgrad en del om den hårdeste stigning, som Giro-rytterne mødte under deres besøg i Danmark, nemlig Smedebakken. Danskebjerge.dk har tidligere lavet en video, der viser, hvordan Smedebakken forløber.
I følgende video ser du forløbet af Pøt Mølle-stigningen:
Video: Som at være der selv! Se Pøt Mølle-stigningen fra bund til top. Undervejs angives stigningsprocenten, som er fundet vha. manuel opmåling og således er tæt på at være 100% nøjagtig. Produceret af Danskebjerge.dk.
Det kan nævnes som kuriosum, at hvis man ser på Pøt Møllevejs samlede strækning, er den maksimale stigningsprocent faktisk oppe på 15. Dette stejle sted, som Danskebjerge.dk har opmålt, finder man på den modsatte side af dalen - dér, hvor der er et 90 graders sving (se kortet herunder).
Når den del af Pøt Møllevejs er knap så omtalt, skyldes det nok, at den har noget færre højdemeter end sit sydligere modstykke.
Kort: Danskebjerge.dk's Google-kort viser Pøt Mølle-stigningens præcise forløb fra parkeringspladsen og op til det bløde venstresving. Det første sving fra p-pladsen opleves som skarpere, end kortet viser.
Pøt Mølle ligger i skovklædt, fredfyldt natur, men - som det ses, hvis man zoomer ud på kortet ovenfor - er der dog kun et par kilometer til byen Hammel. DM-ruten 24. juni 2012 når lige at snitte udkanten af Hammel, inden det går tilbage nordpå mod ådalen. Se hele ruten på kort her. (Man kan også se en højdeprofil ved at klikke på "Summary".)
Andre løb som Pøt Mølle har indgået i:
Post Danmark Rundt (adskillige gange)
Post Cup i 2000 (start og mål på Pøt Mølle)
Hammel CK's traditionsrige Pinseløb
Flere andre motionsløb (både cykling og løb)
Se flere motionsarrangementer i Hammel-området her.
Her nogle billeder af Pøt Mølle fra flere vinkler og fra flere årstider:
Granslev Ådal udgør den fordybning i landskabet, som Pøt Møllevej bugter sig i.
Her ses det stejleste stykke på den sydlige Pøt Mølle-stigning. Kortvarigt stiger asfalten med 12%.
Udsigt over Granslev Ådal. Skoven dækker bakkerne, men man fornemmer alligevel de stejle dalskråninger.
Restaurantbygningen ved Pøt Mølle. Den er ikke helt så gammel, som den ser ud til. Kun knap 60 år.
Omgivelserne i bunden af Pøt Møllevej er med til at gøre bestigningen af bakken ekstra charmerende.
Cykler er velkomne, men der skal trædes til.
En løbetur er heller ikke tosset. Så får man varmen.
Koldt, men kønt. Udsigt ud ad Kragelundvej fra Pøt Mølle.