DENGANG HVOR DET ALTID SNEEDE ...

Danskebjerge.dk's gennemgang af danske skianlæg viser, at de varme vintre har gjort det af med mange populære skisportssteder. Hvad er det vi har mistet?

Vi snupper her en lille nostalgisk tur ned ad mindernes slalompiste og fortæller historien om nogle danske bjergsider, der tidligere summede af liv, når det blev koldt.

Stedernes mere præcise placering kan du se på kortet.


MOUNT OUDAL
Frem til 1996 var skianlægget ved Laven et tilløbsstykke
  Navnet Mount Oudal har et skær af Rocky Mountains over sig, men i virkeligheden var det skisportsstedets ophavsmand, Erik Oudal Rasmussen, der lagde navn til. Han var både interesseret i skiløb og havde en bror, der ejede fem hektar stejl skråning nær byen Laven i Søhøjlandet. Så i 1982 slog han dørene op for et skianlæg, der blev kendt videnom. Den primitive skilift bestod i en traktor, der trak et tov. Det blev til et træk på 280 meter - til glæde for de op til 1000 daglige gæster på Mount Oudal.
  Skicentret lukkede endegyldigt i 1996 - fordi Erik fandt det for besværligt at drive det, og fordi vintrene var for varme.
Mere om dette skisportssted: Stiften.dk

HOLTEKOLLEN
Over 30.000 tilskuere kom til international skihopkonkurrence
  At skisportsstedet nær Furesøen blev døbt Holtekollen, skal selvfølgelig ses som en finurlig reference til den store, berømte skihopbakke Holmekollen i Oslo. Men i midten af 1900-tallet var Holtekollen langt fra en vittighed. Skianlægget, der blev bygget i 1943, havde hele tre hopbakker, og skisportsudøvere drog hertil fra nær og fjern. Højdepunktet kom kort efter OL i 1952, hvor der var over 30.000 betalende tilskuere til et internationalt stævne.
  Trods periodens kolde vintre led man også dengang under snemangel. Dette blev forsøgt løst ved at få fragtet sne med tog fra Norge og senere ved at hente is fra Rødovre Isstadion!
  I længden var det dog en kamp op ad skibakke. Sidste forsøg på at arrangere skihop var i 1996, og ti år senere blev de sidste stilladser fjernet. Men når der ligger sne, er Holtekollen fortsat et populært udflugtsmål for københavnere, der vil have fart under kælken.

Se klip fra Holtekollen 1945 her (åbner i nyt vindue).
Mere om dette skisportssted: Norsk Wikipedia   Holte Idrætsf.'s jubilæumsskrift (pdf)

BAVNEN
Det midtsjællandske skifolk valfartede til den store bakke ved søen
  På Midt- og Sydsjælland myldrer det ikke ligefrem med styrtløbsegnede bakker, men i landskabet ved Tystrup Sø finder man faktisk nogle ganske habile skråninger. Blandt de største og mest kendte er Bavnen, der ligger nær søens vestlige bred. Her sørgede Slagelse Skiklub fra midten af 1980'erne for, at der blev opsat en skilift, så snart vintervejret var til det. Efter danske forhold var pisten skrap: Godt 300 meter lang og med en hældning på ca. 14 procent i snit.
  Frem til midten af 1990'erne var der alpint skiløb på Bavnen, men vejret var knap så alpint, og da liften oven i købet blev udsat for hærværk, svandt skiklubbens lyst til at drive projektet videre.

Flere beskrivelser længere nede på siden. Eller læs om kuldsejlede skiprojekter her.


GEDING SØ
Århusianernes skianlæg tabte pusten i 1990'erne
  "Skilift på stedet, hvis der er skiføre." Det århusianske turistkontor har i skrivende stund stadig denne beskrivelse af Geding Sø liggende på sin hjemmeside. Virkeligheden er imidlertid, at Geding Sø ophørte som skisportssted tilbage i 1997. Godt nok har Aarhus Skiklub haft liften fremme siden dengang, men efter i en årrække at have ventet forgæves på tilstrækkelig sne, mistede arrangørerne den sidste tålmodighed.
  Skiklubben har derefter sat sin lid til Hasle Bakker i den vestlige del af Århus - et lille bakkelandskab bygget op af affaldsjord. Men også dét projekt er gået i vasken, så man leder fortsat efter et egnet sted til et skianlæg. Udstyrsmæssigt ser det fornuftigt ud. Klubben har nemlig overtaget Herning Skiklubs eltrukne tallerkenlift.
Mere om dette skisportssted: Norsk Wikipedia   Holte Idrætsf.'s jubilæumsskrift (pdf)

ABORREBJERG
Engang blev Møns snehvide klinter flankeret af en snehvid piste
  Høje Møn byder på nogle af Danmarks mest markante højdeforskelle. Stedet kan endda bryste sig af at have Danmarks største bjerg, Aborrebjerg. Og netop Aborrebjerg var i en årrække et populært skisportssted.
  Opblomstringen kom i 1960'erne, hvor hele området blev oprustet på turistfronten. På Aborrebjergs nordvendte skråning blev der opsat en skilift, og anlægget fik besøg af mange skientusiaster, der kunne fornøje sig på den ganske stejle slalompiste.
  Som på så mange andre danske skibakker forsvandt liften og skiaktiviteten, da snevintrene blev færre og færre i 1990'erne.

DUEDAL BJERG
Bakken ved Silkeborg har haft store opture og nedture
  Duedal Bjerg, der ligger i hjertet af Søhøjlandet, har en af de stejleste skråninger i landet, og derfor var stedet egnet som skihopbakke, da dansk vintersport fik en opblomstring i 1940'erne. Skihopbakken, der også blev kaldt "Silkeborghoppet", havde en rampe med et fald på 20 højdemeter, og fra det punkt, hvor skihopperne satte af, var der yderligere 20 højdemeter ned til bunden af bakken.
  I nogle år blev der på Duedal Bjerg arrangeret flere konkurrencer med international deltagelse. I 1946 var der omkring 4000 tilskuere til en konkurrence.
  Skihoppet blev dog opgivet i 1955, og Silkeborg Skiklubs ambitiøse forsøg på at genoplive det i 1980'erne led skibbrud. Siden har skovbevoksningen bredt sig, og Duedal Bjerg ligner i dag langt fra det aktive skisportssted, det engang var.

Se reportage fra Duedal Bjergs skihopbakke her (fra tidskode 7:25).
Mere om dette skisportssted: WikiSilkeborg

LILLE BLÅKILDE
Rebild Bakker havde engang et alpint skisportssted
  Lille Blåkilde er en del af det stærkt kuperede område øst for Lindenborg Ådal. Der er smukke udsigter at hente her, og stedet er også egnet til alpint skiløb, så den lokale skiklub satte en skilift op. Det er dog - ifølge Rebilds turistinformation - "en del år tilbage". I dag bruges skråningen som almindelig kælkebakke. Brugerne må imidlertid være indstillet på en ret lang gå-tur fra parkeringspladsen.
Mere om dette skisportssted: Visit Rebild

SKICENTER I DANPARCS SØHØJLANDET
Selvom skianlægget havde plastunderlag, var det bedst med rigtig sne på
  Nær Gjern i hjertet af det midtjyske Søhøjland ligger et feriecenter, som igennem mere end 25 år kunne byde på alpine skioplevelser. Til centeret, der i mange år hed Danparcs Søhøjlandet, var nemlig knyttet et skicenter bestående af hele to pister med en højdeforskel på op til 30 meter. Underlaget var kunstfiber, som kunne risles over med vand, og på den måde var anlægget i princippet åbent for skiløb året rundt. Afterski kunne foregå i den nærliggende restaurant.
  Det viste sig dog, at skibakkerne var bedst at bruge, når der lå rigtig sne på dem, hvilket jo har været en sjælden foreteelse i de senere år. Samtidig var underlaget dyrt og besværligt at vedligeholde. Så i slutningen af 2007 valgte Dayz Søhøjlandet, som feriecenteret hed dengang, at afvikle skianlægget og bruge arealet til andre formål. I skrivende stund hedder ejeren Landal GreenParks - et måske meget passende navn til et sted, der nu er mere "green", end det er "white".
Mere om feriecenteret: Landal Søhøjlandet


Se også:   Her kan du stå på ski i de danske fjelde   |   Oversigt over de største danske skianlæg   |   Kort over alpine skianlæg i Danmark   |   Dengang hvor det altid sneede...   |   Alpine skidrømme der skred i svinget