LØBSARRANGØR JUBLER OVER BORNHOLMSK GENNEMBRUD

Ole Karpf har i en årrække været med til at arrangere mindre cykelløb på Bornholm. Men i 2014 tog det hele en drejning. Nu er flere store events på vej til solskinsøen.

Hvad er det lige, der er sket derovre? Det spørgsmål har Danskebjerge.dk gravet lidt i.



Min samtale med Ole Karpf må udskydes et par timer. Han skal lige have ryddet noget buskads i Vestermarie Plantage.

- Der er nemlig mountainbikeløb i weekenden, forklarer Ole Karpf i telefonen, før han et par timer senere vender tilbage til mig.

Han er kasserer i Bornholms Cycle Club. I over 12 år har han arrangeret masser af løb som det, han denne dag er ved at forberede. Og så har han fulgt udviklingen i cykelsporten på øen tæt.

Den stejle stigning på Røbrovej indgår i mange bornholmske cykelløb, bl.a. også i Born Fondo 2015, som er fortsættelsen af Gudhjem Bjergløb i 2014. Mere om Bornholms bakker her.
Ja, faktisk har han selv spillet en central rolle i den udvikling.

Satsede og vandt
I 2014 var han og klubben med til at stable Gudhjem Bjergløb på benene. En event, der blev kombineret med en afdeling af Post Cup på samme rute.

En stor mundfuld. Deltagerantallet var større end til noget andet arrangement, Karpf havde arrangeret. Det var et sats.

- Det kunne være gået galt. Folk kunne have sagt: "Hva' fa'n er det for noget lort!" Og vi havde jo gjort os meget synlige, siger han.

Men arrangementet blev lovprist. Blandt andet af sportschefen i Danmarks Cykle Union, Lars Bonde, og chefkommisær Jan Kreutzfeldt. Dermed blev nye døre åbnet.

Endnu en Post Cup-afdeling er allerede forhandlet på plads. Det bliver i 2016. Men hvad der er endnu mere interessant: Post Danmark Rundt kommer efter alt at dømme til Bornholm året efter. Noget, der for blot fem år siden var utopi.

Bornholm dømt ude
Dengang i 2009 lavede jeg et interview med DCU's løbsdirektør Jesper Worre. Det var til en artikel på Danskebjerge.dk og handlede om hans vurdering af forskellige danske bakkelandskaber.

Når det gjaldt Bornholm, var dommen hård:

Jesper Worre dømte Bornholm ude i 2009.
"Post Danmark Rundt kommer ikke til Bornholm. Der er ellers gode muligheder for at lave en spændende rute derovre, og vi har to gange forsøgt at få myndighederne med på idéen. Men interessen har ikke været til stede. Sådan et arrangement kræver bl.a., at der kan skaffes 270 hotelværelser i to dage, og det har de ikke ment, at de kunne klare."

Da jeg nu præsenterer citatet for Ole Karpf, siger han: "Det var noget vrøvl." Men tilføjer så, at Worres udmelding jo "nok ikke er kommet ud af det blå."

Grobund for passivitet
Sandheden er i hvert fald, at Bornholm er et lille samfund. Og det bliver mindre og mindre. I 2014 kom befolkningstallet under 40.000. Bornholm har udkantsproblemer, og det giver grobund for passivitet: Man holder sig til det sikre.

I samme serie:
  • Interview med Roger Pihl
  • Interview med Troels V. Nielsen
  • Interview med Jesper G. Kristiansen
  • Interview med Ole Thisted
  • Interview med Henrik Bandsholm
  • Interview med Jesper Worre
  • Jeg sidder og tænker, at det kunne være den attitude, som Jesper Worre dengang var stødt ind i. Det bestrider Ole Karpf dog delvist. Han fortæller, at han for ca. 10 år siden havde en uformel snak med Worre om mulighederne på Bornholm. Løbsdirektøren virkede uinteresseret.

    Senere kom så udtalelsen til Danskebjerge.dk. Startskuddet til et professionelt cykelløb var på det tidspunkt meget langt væk.

    Det afgørende ryk
    Men uden for cykelsporten skete der noget.

    Motionseventen Etape Bornholm udviklede sig til en klassiker, der tiltrak flere og flere løbere fra hele landet. I 00'erne kom også den internationale fiskekonkurrence Trolling Master til, og TV 2/Bornholm kastede store ressourcer ind i dækningen af de to begivenheder. I 2011 arrangeredes det første Folkemøde. Igen et logistisk krævende setup, der er blevet afviklet i overlegen stil og med masser af eksponering.

    Mere information her:
    · Motionsløbet Born Fondo 2015
    · Etapeløbet Post Danmark Rundt
    · Bornholms Cycle Club
    · Interview med Worre (2009)
    · Terrænet på Nordbornholm
    Succes avler succes, og optimismen bredte sig hos bornholmerne. En tro på, at de faktisk godt kan stable store ting på benene. At de godt kan lokke folk til øen, selvom vi ovre vestpå har for vane at tænke, at det er dyrt og besværligt at komme til Bornholm.

    For cykelsporten kom gennembruddet med Gudhjem Bjergløb. Initiativet var først og fremmest en privatmands: Carsten Niberg-Zehngraff ville sætte Bornholm på landkortet som "Nordens Mallorca". Bjergløbet skulle være en landskendt og årligt tilbagevendende begivenhed.

    Ifølge Ole Karpf er der mindst tre ting, som har skaffet store cykelevents til solskinsøen:

    · Klubben har en styregruppe på fem mennesker, der brænder for det. De har forskellige kompetencer og giver plads til forskellighed.

    · Facebook og andre sociale medier er blevet en meget effektiv platform til markedsføring af løb - på tværs af geografiske begrænsninger.

    · En analyse har vist, at Gudhjem Bjergløb 2014 havde en værdi på 1,1 mio. kr. i kraft af overnatninger, transport osv. Det er noget, politikere og sponsorer bemærker.
    Opskriften på succes
    Efter den meget roste premiere er der ganske vist kommet kurrer på tråden mellem Niberg-Zehngraff og Bornholms Cycle Club. Men Ole Karpf anerkender stadig betydningen.

    - Hvis ikke han havde taget initiativ til det løb, var der heller ikke kommet Post Cup og nu formentlig Post Danmark Rundt, siger han.

    Oven på samtalen med den bornholmske foreningsmand ser jeg for mig en interessant opskrift på succes:

    Man skal bruge en privatmand, der kan sætte skibe i søen.

    Og så en klub som måske ikke helt besidder samme gennemslagskraft - men som til gengæld har setuppet til at føre skibet sikkert i havn. Bl.a. i kraft af mange års erfaring med arrangementer som det mountainbikeløb, Ole Karpf lige har gjort klar til.

    /Danskebjerge.dk, januar 2015