HAN KÆMPER FOR EN DANSK FORÅRSKLASSIKER

Et interview med manden bag et af Europas hårdeste professionelle éndagsløb.

Hårde stigninger findes ikke i Danmark. Og: Sjælland er nærmest flad som en pandekage.

Den slags fordomme fik Henrik Bandsholm nok af. Så han arrangerede et cykelløb i det kuperede Odsherred i Nordvestsjælland. Og vel at mærke et cykelløb, hvor både motionister og professionelle kan prøve kræfter med ruten.

Løbet, Odsherred Classic, havde premiere i 2008 (læs reportagen HER). 16. maj 2009 skal der følges op på succes'en.

Henrik Bandsholm er tidligere elite-cykelrytter og har været formand for Hvidovre Cykle Klub. Nu arrangerer han bl.a. større cykel- og motionsløb via det lille firma Bandsholm Pro Cycling.

[Opdatering: Henrik Bandsholm måtte som frygtet opgive at stable løbet på benene i 2010. Læs denne artikel om sagen.]

Hvad er hårdest: at sidde bag skrivebordet og arrangere Odsherred Classic eller at sidde i sadlen og gennemkøre løbets UCI-rute fire gange? ;-)

"Ja, de to ting kan man jo ikke helt sammenligne, men at arrangere sådan et stort løb og så næsten helt alene - det er en rigtigt stor mundfuld, og man skal virkelig tro på det og have masser af tid, for det kræver rigtigt meget. At køre løbet, det er jo en hård omgang, men ondt i kroppen og så væsketab, det får man ikke af at sidde ved skrivebordet."

Hvorfor er terrænet ved Fårevejle og Asnæs så velegnet til cykelløb?

"Hvis man som jeg godt vil arrangere et af de hårdeste løb som nogensinde er kørt i Danmark, så er der for mig at se på Sjælland ikke så mange andre steder at køre end i det bakkelandskab, som Odsherred kan byde på. Og så ikke at forglemme den smukke natur."

Rytterne slider sig op ad Åsevangsvej i 2008-udgaven af Odsherred Classic. Denne stigning bliver opløbsstrækning i 2009. Se Danskebjerge.dk's video i bedre kvalitet her.
Vurderet ud fra sidste års Odsherred Classic, hvilken sportslig betydning har terrænet for løbets udvikling og resultat?


"Terrænet har en enorm stor betydning. Det gør det jo sindssygt hårdt, at rytterne ikke kan finde hvile så mange steder på ruten. 4 km efter mål og så til stigningen op ad Ordrupvej er det eneste stykke, hvor man kan sidde lunt, eller man kan køre sig frem i feltet. "

Blandt ændringerne i forhold til sidste år er, at I har flyttet målstregen. Hvorfor den nye placering?

"Målstregen er flyttet, da målet i Asnæs sidste år ikke var perfekt. Rammerne for sådan et stort løb skal ikke være på en villavej, men skal ud i naturen. Og så finder man jo ikke noget smukkere end på toppen af Asnæs Indelukke med udsigt ud over Sejerø-bugten. Det bliver et flot syn for publikum, at se rytterne kæmpe sig op ad målbakken. Vi håber på godt vejr og mange tilskuere."

Hvor hård en rute møder man i Odsherred Classic, sammenlignet med andre danske cykelløb og de store internationale løb?

"Jeg har talt med ryttere og ledere på Team Capinordic (tidligere Team GLS, red.), og de giver helt klart udtryk for, at det er blevet en af Europas hårdeste løb, grundet længden (209 km) og så hårdheden med næsten 2800 højdemeter."

Flandern Rundt er en af de mest berømte forårsklassikere. Her ses feltet på vej op ad den frygtede stigning på Koppenberg i 2009. Folk som Henrik Bandsholm drømmer om at stable noget lignende på benene i Danmark. Men det er en kamp op ad bakke. I år lykkedes det dog at få Bikebuster og Feltet.dk til at kaste penge i projektet.
Hvordan vurderer du chancerne for, at Danmark inden længe får et årligt cykelløb, der sportsligt er på niveau med de europæiske forårsklassikere?

"Hvis finanskrisen ikke fortsætter flere år endnu, og der er opbakning fra sponsorer osv., så vil jeg da gøre mit til at skabe et rigtigt stort endagsløb i Danmark. Og på sigt er målet da helt klart at få et større løb end et 1.2-løb (=en slags 2. division for éndagsløb i UCI-regi, red.)."

Hvordan ser du fremtiden for Odsherred Classic?

"Det er jo første i sidste øjeblik, at jeg besluttede at afholde løbet pga. finanskrisen og manglende sponsorkroner. Og hvis den tendens fortsætter, så må jeg nok opgive at fortsætte med at lave løb på det plan, jeg bevæger mig i. Jeg håber da på, at løbet bliver en årlig begivenhed. Jeg vil slås for, at det nok skal lykkes at skabe noget unikt i Danmark."
-
Læs også: Interview med Ole Thisted


/Danskebjerge.dk, april 2009