HER SKAL DU STÅ NÅR GIROEN KOMMER

Giro d'Italias visit i Danmark varer tre dage, men for dig som tilskuer kan det fornemme sportslige besøg være overstået, før du har talt til ti. Længere tid tager det ikke for en toptunet hovedfelt at suse hen over et par hundrede meter landevej og forsvinde i horisonten.

Der er dog steder, hvor man kan tage opstilling og få lidt mere for pengene.


Se også gennemgangen: Så svære er de tre etaper.

Med udkig til målstregen
Hvis du går benhårdt efter afgørelser, vil opløbsstrækningerne selvfølgelig være et godt bud. Den let stigende H.P. Hansensvej i Herning er opløb både på den indledende enkeltstart og på etapen dagen efter. Selve opløbsstrækningen er forholdsvis kort, da der er et sving ca. en halv kilometer før målstregen. Det kan blive ret afgørende, hvordan rytterne klarer dette sving, og derfor kan man overveje at stille sig her i stedet for nær mållinjen, hvor der vil være kamp om de bedste pladser.

Strandpromenaden her er opløbsstrækning på Giroens 3. etape. Vejen er lang og lige og med god plads til tilskuere i siderne. Skærmbillede fra video.
Strandpromenaden i Horsens, hvor vinderen af 3. etape skal findes, er lang og lige. Her vil rytterne drøne i mål i raketfart, og man skal holde øjnene lige i munden for at kunne følge med. Fordelen ved at stå her er dog, at Strandpromenaden er del af den afsluttende rundstrækning. Feltet vil altså passere flere gange, og mon ikke at man derudover vil kunne nyde en fantastisk stemning i målområdet.

Se mest muligt fra ét sted
På enkeltstartsetapen i Herning vil der også være folkefest og ikke mindst rig lejlighed til at se masser af Giro-ryttere igennem 3½ time. Enkelte steder er der ekstra meget aktion at kigge på. F.eks. hvis man tager opstilling mellem Torvet og Nygade, hvor man vil kunne se den samme rytter komme forbi to gange (med mindre menneskemasserne dækker synsfeltet).

Trods sin forholdsvis beskedne størrelse byder fiskerbyen Lemvig på en håndfuld gode stigninger. Her ses hårnålesvinget på Vesterbjerg, som indgår i Giro-ruten.
Området ved Dalgasgade/Sølvgade giver også mulighed for at se to passager pr. rytter.

Men det duer jo ikke, hvis alle tilskuere stimler sammen i målbyerne. Der skal også ses cykelløb på andre lokaliteter, og her vil især stigningerne være interessante.

Spænding på bakkerne
Dels er der spændingen om de to bakkespurter i henholdsvis Lemvig og ved Ejer Bavnehøj. Det er vel ikke utænkeligt, at en dansk rytter gør et forsøg på at stjæle et par bjergpoint.

Men set fra en publikumsvinkel er der også en anden, snusfornuftig fordel ved stigninger. Nemlig at de sænker rytternes fart. Dermed får man mere tid til at iagttage dem, og man får måske endda en fornemmelse af, om der er styrkeforskel i feltet.

Når det gælder højdedata for Smedebakken, er der nogen uenighed mellem GPS-målinger og data fra Kort- og Matrikelstyrelsen. Illustration: Danskebjerge.dk.
Det kan især blive tilfældet på Smedebakken ved Tønning - den klart hårdeste af stigningerne i de danske Giro-etaper. GPS-målingerne og de topografiske kort er lidt uenige om højdemeterne, men stigningsprocenten ligger på omkring de 8 i snit, og bakkens længde er 800 meter.

Det er barsk efter danske forhold, og muligvis er der nogle lykkeriddere i feltet, der tør bruge Smedebakken som springbræt til angreb på 3. etape. I så fald vil man som tilskuer nok få den bedste oplevelse ved at placere sig på den øverste tredjedel af bakken, hvor stigningsprocenten når op over 10.

Men glem nu heller ikke at nyde landskabet omkring Smedebakken. Det er Søhøjlandet, når det er bedst, og absolut også en oplevelse, selvom det nok er Giro-rytterne, som er dagens højdepunkt.


Danskebjerge.dk's video, der viser Smedebakken fra start til slut.

Flere tip
Af andre steder, hvor der er godt at stå, kan nævnes:

  • Ved pointspurterne på Houvig Klitvej i Søndervig og Sønderbrogade i Holstebro (2. etape)
  • Toppen af en klitbakke nord eller syd for Thorsminde ved Vesterhavet (2. etape)
  • Ved Vesterbjerg i Lemvig - et af Danmarks få ægte hårnålesving (2. etape)
  • Schüttesvej/Silkeborgvej i Horsens - mange passager (3. etape)
  • På Klejsbakken lidt vest for Juelsminde (3. etape).
  • Ved Ovsted Kirke nær Ris, en af Danmarks højest beliggende kirker (3. etape)
  • Tårnet ved Ejer Bavnehøj - i klart vejr vil man kunne se rytterne fra lang afstand (3. etape)
  • P-pladsen ved Yding Skovhøj - flot nedkørsel; her kan man også se langt (3. etape)

  • Se fotos fra flere af lokaliteterne
    her.

    Alle fotos: Danskebjerge.dk



    Se også:   Giro i Danmark: Så svære er de tre etaper   |   Sandheder og usandheder om de danske Giro-ruter   |   Kort over 1. etape   |   Kort over 2. etape   |   Kort over 3. etape   |   Her skal du stå og se Giro   |   Flere fotos fra ruten   |   Sådan var det sidst: VM i Rudersdal