|
|
Danskebjerge.dk udpeger ny terrængigant:
UKENDT JYSK BJERGSIDE SNIGER SIG OP I TOPSTRID
Med stadigt mere detaljerede topografiske kort bliver rangordningen af de største danske bakker mere og mere præcis. For nylig rykkede et punkt i Søhøjlandet op på listen over Danmarks højeste punkter, og nu er en anden top i det område steget i graderne.
|
Der er 900 meter mellem toppen af Mimsbjerg og det laveste punkt i Pøtsø.
|
En del af de store bakker i det midtjyske er godt gemt væk bag et væld af træer. Udsigt er der ikke meget af, og derfor søger folk hen mod Himmelbjerget og lignende kendte steder, hvor der er mere frit udsyn. Måske har dette været medvirkende til, at det terræn, der ligger dybt inde i skovene, ikke helt har fået den placering på ranglisterne, som deres størrelse ellers gjorde dem fortjent til.
Den nyeste opdagelse, som Danskebjerge.dk har gjort i den henseende, handler om Mimsbjerg. Kender du Mimsbjerg? Sikkert ikke. Bakken ligger i Rye Sønderskov, ca. 2 kilometer vest for byen Gammel Rye. Rye Sønderskov står noget i skyggen af Rye Nørreskov, der med sin beliggenhed ved Julsø har betydeligt større turist- og motionisttække. Men hvad de objektive terrænegenskaber angår, er den sydlige af de to skove fuldt på højde med den nordlige.
|
På dette luftfoto ses toppen af Mimsbjerg midt i billedet. Som det fremgår, er stedet helt og aldeles skovdækket. Så der er ingen udsigt, men der går en markvej tæt forbi punktet, og den er med på Danskebjerge.dk's liste over de største stigninger i Danmark.
|
Højdedifferencen gør forskellen
Toppen af Mimsbjerg befinder sig 151 meter over havet. Det er faktisk højere end Kollen, som er det bakkefremspring, Himmelbjergtårnet står på. Men det er nu ikke dét, der får Mimsbjerg til at rykke frem i hierarkiet. Nej, det opsigtsvækkende ved Mimsbjerg er højdeforskellen, altså hvor meget terrænet falder fra bakkens top og ned mod det omgivende terræn.
En sådan højdeforskel kan gøres op på flere måder, men Danskebjerge.dk's foretrukne metode er at bruge "peak-faktoren". Det vil her sige, at man fastsætter en afstand - i Danmark giver det mest mening med 1 kilometer -, og så måler eller tæller man, hvor stor højdeforskellen er inden for den radius af toppen.
I hælene på Himmelbjerget
I Mimsbjergs tilfælde befinder det laveste punkt inden for 1 kilometers radius sig i en moseagtig fordybning, der hedder Pøtsø. Bunden af Pøtsø ligger 27 meter over havet. Mimsbjergs peak-faktor bliver så 124 meter, fordi 151 fratrukket 27 giver 124. Dette sender bjerget op på tredjepladsen, og dermed overhales Vejrhøj i Odsherred, som før holdt en anden midtjysk bjergside bag sig.
Mimsbjerg er endda også tæt på at overhale førnævnte Kollen ved Himmelbjerget, men der er lige to meter mere mellem Kollen og Julsøs overflade end der er mellem Mimsbjergs top og bunden af Pøtsø.
Mønsk bakke fører stadig
Til gengæld er Aborrebjerg på Møn fortsat en ret suveræn nummer 1 på listen. Der er 143 meter i højdeforskel mellem toppen af Aborrebjerg og Østersøen ud for Møns Klint, og det er der ingen andre danske bakker, der rigtig kommer i nærheden af.
|
Danskebjerge.dk's opdaterede liste med de 10 største toppe i Danmark, rangeret efter peak-faktor. Asterisk (*) betyder, at der er en gravhøj øverst på den pågældende bakke. Læs mere om listen her.
|
Jamen, hvad så med Møllehøj, Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj, som vi jo ellers kender som nogle gevaldige danske højdepunkter? Jo, de ligger der jo endnu, og på listen over de højeste danske terrænpunkter er de uovervindelige. Men terrænfaldet fra toppen af disse steder er noget mindre dramatisk end fra Aborrebjerg, Himmelbjerget og Mimsbjerg. De tre sidstnævnte har med andre ord en højere peak-faktor, selvom deres toppe er lavere beliggende.
Derfor er det Danskebjerge.dk's opfattelse, at når man beskæftiger sig med temaet danske bakker, så skal man dele det op i to parametre: den største absolutte højde og den mest markante højdeforskel.
Læs mere om højdesammenligning og peak-faktor via links herunder.
Foto og grafik: Danskebjerge.dk.
Se også: Danmarks største skråninger Danmarks højeste punkter Aborrebjerg Ny højdespringer Stigninger med mindst 100 højdemeter Søhøjlandet
|
|
|