Her ses en del af det markante sving på Teglkåsvej på Bornholm. (Foto: Danskebjerge.dk.)
DANMARK HAR SKAM OGSÅ HÅRNÅLESVING

Mange føler, at Tour de France først rigtigt begynder, når feltet rammer de store og stejle stigninger. Og Tour-feberen får endnu et nøk opad, når rytterne runder de skarpe hårnålesving, der kendes fra eksempelvis Alpe d'Huez.

Men hvis du selv vil ud og opleve høje stigningsprocenter på snørklede veje, behøver du ikke tage til Sydeuropa. Du kan finde dem her i Danmark. Godt nok i lidt mindre målestok, men alligevel.

[Læs også opdateret artikel fra sommer 2011.]

Hjemmesiden Danskebjerge.dk har registreret og kortlagt en lang række af Danmarks mest spektakulære vejforløb. En håndfuld af dem er "ægte" hårnålesving, hvor vejen drejer mindst 180 grader, samtidig med at terrænet stiger.

Definition:
 • Et hårnålesving er et sving, der har form som en hårnål, idet vejen drejer med en vinkel på omkring 180 grader.
 • Hårnålesving anlægges på skråninger for at begrænse vejens hældning og dermed gøre det nemmere for trafikanter at køre op og ned ad den.
 • Det kan være relevant at skelne mellem "ægte" hårnålesving, hvor svinget er på 180 grader eller derover, og sving, hvor vinklen er 90-180 grader.
 • Se alle detaljerne om dem her!

  En af de mest kendte danske serptentinerveje er Munkebjergvej ved Vejle Fjord. Den byder på hele to hårnålesving og blev sidste år kåret som Danmarks bedste stigning af Danskebjerge.dk. Vejen blev anlagt for ca. 50 år siden for at gøre det nemmere at komme op til hotellet på toppen af Munkebjerg. I dag er den flittigt benyttet af ikke mindst cykelmotionister.

  Vejen Nørresand i Gudhjem på Bornholm smager endnu mere af Tour de France. Her er man nemlig omgivet af klipper, der giver strækningen et særdeles alpelignende præg. Stigningsprocenten på 7,5% i snit svarer da også nogenlunde til, hvad Tour-feltet udsættes for på de store klassiske stigninger. Som på Munkebjerg slår vejen en kolbøtte to gange - og i Gudhjem er der oven i købet havudsigt.

  Netop Bornholm og Vejle-området byder på op til flere serpentinerveje, hvilket hænger sammen med, at man på disse kanter finder nogle af Danmarks stejleste skråninger. Men der findes lignende vejforløb andre steder i landet, bl.a. i Svendborg på Fyn og i Lemvig i det nordvestlige Jylland. Og hvem havde troet, at man lidt nord for København kan støde på et af de mest udfordrende hårnålesving i Danmark?

  Find et hårnålesving nær dig - gå videre til oversigten med gennemgang af alle detaljer. Eller se dem i svinggalleriet.

  Svinget på Kongebakken i Svendborg når ikke helt op på 180 grader, men har alligevel et vist alpint præg. Flere billeder af hårnålesving finder du her. (Foto: Danskebjerge.dk.)

  Se også:   Danmarks vildeste hårnålesving    Flere danske hårnålesving    Galleri: Se svingene