SØNDERJYSKE BROSTEN SMAGER AF FLANDERN

Det er ikke den største nydelse at komme i nærkontakt med disse jyske brosten, i hvert fald ikke hvis man er på to hjul.
Det, der gør cykelløbet Flandern Rundt unikt, er stigningerne. Én ting er, at de er stejle. Men samtidig er mange af dem belagt med brosten, og det giver et ekstra spark til sværhedsgraden.

Den slags veje skal man lede længe efter i Danmark. Jo, vi har da bakker nok. Og vi har brosten nok. Men stigninger på brostensbelagte veje er en mangelvare. Heldigvis, vil nogle måske sige.

Ved Aabenraa i Sønderjylland gemmer der sig dog en undtagelse. Se Danskebjerge.dk's film fra en rystende oplevelse på Dimen:

Filmen er produceret af Danskebjerge.dk i efteråret 2012.

Brostenene på Dimen er toppede. Det vil i daglig tale sige, at de ikke er forarbejdede, men fundet i naturen og udvalgt pga. deres form. Det er helt modsat de markant tilhuggede sten, man ser på gaderne i mange byer.

Svær vej at cykle på, men ellers ret charmerende.
De toppede brosten er særligt vanskelige at cykle på. Dels fordi de er mere runde i overfladen, hvilket især giver problemer i vådt føre. Men stenenes uregelmæssige form gør også, at de ikke ligger nær så tæt som de "moderne" brosten.

Vi står altså med opskriften på et temmelig ubehageligt underlag, hvor man skal holde tungen lige i munden. Der skal ikke meget slingren til, før man ligger der. En skæbne, der har ramt mange vinderaspiranter i Flandern Rundt igennem tiderne (se f.eks. her).

Og læg så dertil en stigningsprocent, der på Dimen er oppe at snuse til de 10 procent.

Mest nærliggende sammenligning med Flandern Rundt fører os til Molenberg, der ligger ca. halvvejs i cykelklassikeren. Molenberg er 463 meter lang og stiger med 7 procent i snit. Dimen er 320 meter lang og stiger med 8,8 procent i snit. Begge stigninger har partier med asfalt.

Her møder man brostenstykket på Dimen. Stigningen begynder på asfalt lidt tidligere, og der er også et asfaltstykke til allersidst.
Skal man anbefale et besøg på Dimen? Ikke hvis du er til behagelige cykelture. Eller konstant høj fart. Eller hvis du for alt i verden vil passe på dine egre.

Men som smagsprøve på lidelserne i løb som Gent-Wevelgem, Flandern Rundt og for den sags skyld Paris-Roubaix er Dimen bestemt interessant.

Hvis man i øvrigt vil prøve kræfter med toppede brosten og vil lade stigningsprocenterne komme i anden række, er der enkelte andre steder i Danmark, man kan søge hen. Mange motionister kender Hopballe fra cykelløb omkring Vejle. Her skal man forcere en brostensbelagt gårdsplads imellem en nedkørsel og en stigning. På Sjælland er der f.eks. toppede brosten nær Gurre Kirke i Nordsjælland.

Alle fotos: Danskebjerge.dk. Brug venligst ikke disse uden tilladelse. Ved brug af data bedes du kreditere Danskebjerge.dk.Se også:     Et stykke Flandern i Aabenraa (blog)   |   De 20 stejleste veje   |   Stejlest af alle: Chr. Winthersvej   |   Pøt Mølle - turen op