BJERGLØB MYLDRER FREM OM FORÅRET

Der findes mange tegn på forårets komme. Et af dem er de mange ekstremt kuperede motionsløb, der afvikles i marts, april og maj. Her følger et par smagsprøver.

Det er ikke kun temperaturen, der stiger i denne tid. Det gør også en stor del af ruterne i de danske motionsløb. Foråret er højsæson for bjergløb, og selvom jyderne stadig har de fleste, så er den østlige del af kongeriget ved at komme godt med.

Den store bakke ved Hersted-høje er en barsk omgang. Her er Danskebjerge.dk's webmaster ved at blive sat fra førerfeltet allerede tidligt i løbet.
Årets udgave af "Herstedhøje Benknusermarathon" blev afviklet d. 28. marts. Løbet, der af flere regnes for Sjællands hårdeste, finder sted på de kunstige bakker nær Albertslund ved København. Ruten består af en rundstrækning på 2 km, som gennemføres 11 eller 21 gange, afhængigt af hvor lang en distance man tør begive sig ud på. Der er hele 42 højdemeter pr. omgang, så for dem, der tager den lange tur på godt 42,2 km, er der næsten 900 højdemeter at muntre sig med. Løbet har nu været afviklet to gange, og selvom deltagerantallet er moderat, er der basis for et årligt tilbagevendende bjergløb i dette ellers ret så flade københavnske landskab.

Et mere velbesøgt og traditionsrigt løb er "Helvede i Nord", som løbes i det nordligste Sjælland. Her er der knap så mange højdemeter, men ruten er varieret og vanskelig. I 2009 afvikles løbet d. 13. april (2. påskedag), og der kan ventes omkring 1000 løbere til start. Løbet er et rent halvmaratonløb.

Links til løbene:

 • Herstedhøje Benknusermarathon
 • Helvede i Nord
 • Hedelands Bjergløb
 • Skvæt Skovløb
 • Extrem Maraton
 • Puha Det' Hot
 • Aalborg Brutal Marathon
 • Nadver Marathon Cannonball

  Flere bjergløb her!

 • Seks dage senere kan sjællænderne tage hul på flere anstrengelser, nemlig nær Hedehusene, hvor det ligeledes traditionsrige "Hedelands Bjergløb" skydes afsted. Det foregår i en nedlagt grusgrav med mange korte, men stejle stigninger. Højdepunktet er mødet med den kunstigt anlagte "skibakke" omtrent halvvejs.

  Det er dog fortsat i Vestdanmark, at man finder de fleste bjergløb. Det skal ses i lyset af, at Jylland - især Midtjylland - har det mest kuperede naturlandskab i Danmark.

  Nær Skanderborg og Silkeborg afvikles løb som "Puha Det' Hot" og "Extrem Maraton". Begge løb har voldsomt kuperede ruter. "Puha Det' Hot" er på plakaten den 8. maj, mens "Extrem Maraton" går til yderligheder i weekenden 30.-31. maj. Løbene er tidligere blevet rost for at være godt arrangeret, og det er da også nogle rigtige "ildsjæle", der står bag (her kan du møde en af løbsarrangørerne).

  Oplevelsen ved at deltage i disse midtjyske løbe-events består ikke blot i de udfordrende ruter, men nok så meget i omgivelserne: her vil man rigtigt kunne nyde foråret i det smukke landskab, som kendetegner Søhøjlandet.

  Lidt længere mod nord står den langfredag (10. april) på "Aalborg Brutal Marathon". Det er det motionsløb, som - blandt de større af slagsen - er kåret som Danmarks hårdeste i 2008.

  Der findes flere andre interessante bjergløb i Danmark. Tjek Danskebjerge.dk's liste over de mest udfordrende.

  Foto: Albertslund Løb & Triatlon