KOLDING FJORD - FAKTA

Kolding Fjord har de klassiske egenskaber, der kendetegner de østjyske fjorde. En smal fjord med stejle sider, i bunden af fjorden en større provinsby og i vestlig retning en fortsættelse af fjordløbet i form af en å-dal.


     
Højeste punkt: Ulveryg, 90 moh.   |  Største peak-factor: Gelballe, 70 m.   |  Områdets areal: Ca. 110 km².

Geografi:
Kolding-området er præget af flere forskellige istidsfænomener, der gør en entydig geografisk afgrænsning lidt vanskelig. Her holder vi os dog primært til selve fjordområdet og dets forlængelse vest over. Det vil sige Kolding Fjord og dens små udløbere Gudsø Vig og Eltang Vig samt Kolding Å, Åkær Å og Seest Mølleå. I vest flader højdedraget ud ved Lunderskov, ca. 6 km fra Koldings bygrænse. I nordøst når det op til omtrent udkanten af Taulov. Syd for Kolding Fjord er landskabet forholdsvis fladt helt ned til Skamlingsbanken, som hos Danskebjerge.dk regnes for et selvstændigt bakkeområde. Se kort over området.

Blik hen over Kolding Å op mod boligkvarteret Alpedal i den vestlige del af Kolding. Man ser tydeligt den bratte overgang fra bunden af å-dalen til dens skrånende side (som er bebygget). (Foto: Danskebjerge.dk)

Baggrund:
Kolding Fjord-området blev skabt i en brydningszone mellem forskellige gletsjerfremstød. Fjorden ligger ud for den nordlige ende af Lille Bælt, og Lille Bælt-gletsjeren, der bl.a. skabte de sydjyske fjorde, nåede kun delvist herop. Til gengæld var der andre istidsfænomener, der gjorde sig gældende, f.eks. i forbindelse med dannelsen af Elbo-dalen, som ligger nordøst for Kolding. Men ser vi på selve Kolding Fjord, må vi gå ud fra, at den er skabt ud fra samme skabelon som de øvrige fjorde langs Jyllands øst-side, nemlig af en tunneldal, som har gået i en hovedsageligt østlig-vestlig retning. Tunneldalen ses i dag som selve fjorden plus dens forlængelse: en å-dal med enkelte tilhørende "bi-dale".

Det kuperede fjordområde kaster lidt ekstra glans over provinsbyen Kolding. F.eks. ligger museet Trapholt og Hotel Koldingfjord begge nydeligt ved fjordens nordside. Og i byens centrum hæver det charmerende Koldinghus sig flot over den tilhørende slots-sø.

Alpestemning i Alpedal på en efterårsdag.
(Foto: Danskebjerge.dk)
Højdeforskellen fra dalens bund til dens top er ca. 50 meter.
(Foto: Danskebjerge.dk)

Terræn: Områdets højeste punkt, Ulveryg, når op i den respektable højde af 90 moh. Men ellers er det ikke bakkernes størrelse, men snarere deres stejlhed, der kendetegner Kolding-egnen. Den typiske bakke er 3-400 meter lang og stiger 5-10% i snit.

Mest markante er højdeforskellene på de skråninger, der vender ned mod fjorden og Kolding å. Men der er flere karakteristiske, mindre å-forløb, hvor der også er stejlt.