Trappen ved Geocenter Møns Klint er efterhånden kendt i vide kredse. Men faktisk er stigningen endnu skrappere, end de fleste bemærker. Selv opslagsværkerne undervurderer klinten.
Trappen ligger ved Maglevands Fald og betegnes gerne som Maglevandstrappen. Den fører fra klintekysten og op til området foran Geocenter Møns Klint. Højdeforskellen mellem nederste og øverste trin er ca. 99 meter, men man runder oftest op til 100. Det er det eneste sted i den danske natur, hvor så mange højdemeter skal tilbagelægges over så kort en strækning.
Og hvor mange trin er der så? Ja, det kan du jo prøve at tælle, når du bevæger dig op eller ned ad trappen. En ikke helt nem øvelse, når du samtidig er presset på puls og åndedræt. Uanset hvad så er sandsynligheden for, at du lander på 497, som er det officielle tal, ikke ret stor. Det hænger sammen med, at antallet af trin kan variere fra sæson til sæson. Havets bølger kan nemlig gøre skade på trappens nederste trin, således at de må udskiftes. Udskiftningen indebærer, at enkelte trin kan fjernes eller tilføjes. I skrivende stund er der formentlig snarere 494 trin på trappen end 497.
Tæl eventuelt selv efter på denne video, som Danskebjerge.dk har lavet:
Video: Maglevandstrappen fra bund til top - på 2 minutter.
Maglevandstrappen er kendt af mange naturelskere og motionister, og den har indgået i flere tv-programmer, fordi den er ideel til afprøvning af forskellige personers fysiske formåen. Trappen har også en berømt og berygtet plads i det traditionsrige Klinteløb, der har start og mål ved Geocenter Møns Klint. Almindelige turister kan næppe heller undgå at bemærke den, for den ligger lige ved parkeringspladsen og er den mest direkte vej ned til kysten og retur.
Hvad de fleste dog overser, er, at Maglevandstrappen har en lillesøster. Nemlig i form af en trappe, der tager over, hvor Maglevandstrappen slap. Du skal blot dreje til højre og fortsætte dit løb. Så venter der yderligere knap 100 trin. Og derefter nogle ekstra højdemeter, der øger den samlede vertikale difference til svimlende 128 meter!
Den lyseblå linje viser den samlede strækning fra bunden af Maglevandstrappen ved kysten og op til Dronningestolen (129 moh.). Toppunktet er vist med en rød plet.
Stigningens toppunkt er Dronningestolen. Dette sted er samtidig det højeste punkt på hele klinteskrænten. Fra Dronningestolen er der faktisk kun et par hundrede meter i fugleflugtslinje til det første trin på Maglevandstrappen, men bestigningen af Dronningestolen går i en bue vestover og når dermed en længde på ca. 510 meter. Det giver en gennemsnitlig stigningsprocent på hele 25,1. Selv de mest veltrænede vil få deres sag for her!
Samtidig øges antallet af trappetrin fra knap 500 til næsten 600. Ved Danskebjerge.dk's seneste bestigning af trappen op mod Dronningestolen taltes 97 trin.
Trappen op mod Dronningestolen. Den har knap 100 trin, der i sværhedsgrad sagtens kan måle sig med dem, man møder på Maglevandstrappen.
Danskebjerge.dk's granskning af den rekordstore stigning ved Geocenteret afdækkede også, at Dronningestolen er en anelse højere, end hvad man ellers kan læse sig til i diverse opslagsværker. Kortdata baseret på en digital højdemodel fortæller, at der ved Dronningestolen er adskillige terrænpunkter, der akkurat overstiger 129 meter over havet.
Det er ellers højden 128 meter, der normalt hæftes på Dronningestolen. Men de pågældende nye højdedata regnes for ret pålidelige - med en fejlmargin på få centimeter. Så den ekstra meter kan roligt føjes til højden på det kendte udsigtspunkt. Og den er også indregnet i den højdeforskel, som er beskrevet tidligere i denne artikel.
Her begynder opstigningen. Maglevandstrappen har officielt 497 trin, men af og til renoveres trappen, og derfor kan antallet variere. Som man kan se på billedet, er de nederste trin af stål, hvilket afspejler en sådan renovering. Flere fotos af trappen (og andre lange danske trapper) finder du her.