Det kombinerede ski- og forbrændingsanlæg er tegnet af det kendte arkitektfirma BIG-Bjarke Ingels Group.
SKIBAKKE TIL FIRE MILLIARDER SNART KLAR I KØBENHAVN

Senest fra 2017 kan man dyrke alpint skiløb udendørs i den danske hovedstad. Det sker, når et gigantisk forbrændingsanlæg indvies efter en turbulent tilblivelse.

Anlægget vil, når det står færdigt, have kostet ca. 4 milliarder kroner. Det skal skabe energi ud af affald og bliver nyskabende på verdensplan.

Amager Bakke ligger ganske vist på Amager, men det er i den nordligste ende nær Refshaleøen. Placeringen er således nordligere end eksempelvis Christiansborg. Se billeder fra byggeriet i april 2016 på Danskebjerge.dk's offentlige Facebookside.
Men Amager Bakke, som stedet er døbt, kommer også til at sætte et markant præg på København og Amagers skyline. Bygningen bliver nemlig hele 85 meter høj og vil samtidig fylde en del i bredden. Og så vil man kunne se mennesker oven på den. For taget indrettes som et skianlæg. Hele fire løjper kan man boltre sig på - med hældninger på mellem 14 og 45 procent. Hver løjpe udstyres med skilift. En af dem kan man endda bestige i elevator.

I planlægningsfasen har man, ifølge Ski-Avisen, trukket på ekspertise fra verdens bedste skibakkedesignere. Desuden investeres i forskellige faciliteter, så som café og skiudlejning. Og verdens højeste kunstige klatrevæg vil såmænd også blive bygget ind i den nye betonkolos.

Skiløb oven på underskudsforretning
Isoleret set vil skabelsen af skibakkeanlægget koste 70 millioner kroner. Det er kun en brøkdel af det samlede budget på ca. 4 milliarder. Men muligvis ender skiløjperne med at være den eneste overskudsgivende aktivitet på Amager Bakker. Ifølge Ingeniøren står værket til at give dundrende underskud - endda i milliardklassen. Det skyldes primært, at affaldsmængden fra hovedstaden er mindre end skønnet.

Det er fem københavnske kommuner, der står for lånegarantierne i projektet. I sidste ende kan skatteyderne i disse kommuner altså komme til at betale dyrt for Amager Bakke. Men de kan så trøste sig med, at de trods alt får et nyt "bjerg" for pengene.

Ud over skifaciliteter er det også tanken, at området omkring værket skal bruges til mountainbiking og langrend.

Der er lavet en del videodokumentation fra planlægnings- og byggeprocessen indtil nu. Ovenstående video viser bl.a., hvordan projektet på et tidspunkt var ved at blive opgivet. Flere relaterede videoer her.

I samme serie:   Her kan du stå på ski i de danske fjelde   |   Oversigt over de største danske skianlæg   |   Kort over alpine skianlæg i Danmark   |   Dengang hvor det altid sneede...   |   Skidrømme der brast