KIRKER KAPPES OM AT VÆRE TÆTTEST PÅ HIMLEN

En højt beliggende kirke kan være et smukt syn i landskabet. Men nogle kirker gøres til mere, end de er.

Kirken i Rutsker er ikke rund ligesom flere af de andre kirker på Bornholm. Til gengæld har den en høj beliggenhed.
Hvis du som turist læser om en kirke, der ligger højere i terrænet end alle andre i området, så er der grund til en vis skepsis.

Det myldrer nemlig med unøjagtige informationer om danske kirkers beliggenhed.

Det afslører en gennemgang, som hjemmesiden Danskebjerge.dk har lavet.

[Du kan gå til liste og kort med de højest beliggende kirker her.]

Nummer 1 er kun nummer 3
Danmarks Radio skriver således på sin portal DR Kirken, at Ovsted Kirke nær Ejer Bavnehøj er "landets højst beliggende kirke". Wikipedia følger trop og betegner den som "Danmarks højest beliggende".

I virkeligheden er Ovsted Kirke med sine 126 meter over havet kun den tredjemest himmelstræbende. Både Øster Nykirke i Jylland og Ruts Kirke på Bornholm ligger højere, viser data fra Kort- og Matrikelstyrelsen.

Ovsted Kirke ligger højt, men er ikke helt i top.
Falsk varebetegnelse på Sjælland
Kirkerne på Sjælland er generelt knap så højtravende, men alligevel kæmpes der indædt om førstepladsen, og misvisende superlativer dukker op flere steder.

I officielle turistbrochurer omtales Slots Bjergby Kirke som Sjællands højeste beliggende kirke. Det lokale landsbyråd hævder det samme på sin hjemmeside. Og i en programomtale sætter tv-stationen TV2 Øst trumf på ved at erklære, at kirken er den højest beliggende i hele Danmark! Et andet sted kan man læse, at det i stedet er Sigersted Kirke ved Ringsted, som er Sjællands nr. 1.

Ingen af påstandene er korrekte. Everdrup Kirke nær Rønnede ligger nemlig højere. Når man stiller sig på kirkegulvet her, står man 82 meter over havet. I Slots Bjergby er højden 81 meter over havet, og i Sigersted beskedne 63,5. Sjovt nok er der tilsyneladende ingen, der har markedsført Everdrup Kirke som den højest beliggende på Sjælland.

Påstand mod påstand
Tilbage til den absolutte topstrid. For er det Øster Nykirke eller Ruts Kirke, der er Danmarks højest placerede? Turistbureauerne er uenige.

I Bornholms toneangivende turistbog på 250 sider står der på både dansk, tysk og engelsk, at kirken i Rutsker ligger højest af alle i landet.

På Vejle-egnen hævder man til gengæld, at det er Øster Nykirke, der gør det.

Tæt løb
Hvem der har ret, kan ikke afgøres her. Ifølge Kort- og Matrikelstyrelsens kort er der kun få centimeter imellem de to kirkers højdepositioner. Begge angives til en bibelbredde under 130 meter over havet, og den forskel er så beskeden, at den ligger inden for den usikkerhed, der gælder for styrelsens højdedata.

Med andre ord deler Ruts Kirke og Øster Nykirke førstepladsen. Man kan så diskutere, om man stadig kan kalde dem hver især for Danmarks højest beliggende kirke. Hverken Ruts Kirke eller Øster Nykirke overgås af nogen anden kirke, men de er på den anden side ikke alene på sejrsskamlen.

Se mere: Kirkerne på rangliste og Danmarkskort

Udsigt til Østersøen
Én ting er kolde facts om højder. For den besøgende er en høj beliggenhed mest interessant, hvis den også kaster en god udsigt af sig. Vi har ingen offentlig myndighed og ingen digitale data til at afgøre, hvilke udsigter der er de bedste. Men mon ikke man selv i det jyske vil erkende, at Ruts Kirke - med de åbne vidder og kigget til Østersøens bølger - er et lille skridt foran i den disciplin?

Udsigt mod nordvest hen over kapellet i Rutsker. I horisonten Østersøen.

Alle fotos: Danskebjerge.dk. Brug venligst ikke disse uden tilladelse. Ved brug af data bedes du kreditere Danskebjerge.dk.
Se også:   Se kirker på liste og Danmarkskort    Danmarks højeste høje    Danske højderekorder