DANMARKS GIGANTER: 100 HØJDEMETER FRA BUND TIL TOP

Vejrhøjstien i Odsherred byder på over 100 højdemeter. Læs mere om den her.
Hvis du vil have mange højdemeter ind på kontoen, er man i Danmark oftest henvist til op-og-ned-metoden. Altså noget med at finde en rute med flere mindre knolde, hvor højdemeterne gradvist hober sig op. Men der findes altså også store stigninger. Stigninger, som er både stejle og lange, og som ikke bare kan overstås ved at sætte turbo på i et minut eller to.

Danskebjerge.dk har gennemgået det danske landskab og kortlagt, hvad man kan kalde 100-meter-bakker. Dvs. bakker, hvor en sti, grusvej eller asfaltvej har en højdeforskel på mindst 100 meter fra bund til top. Samtidig må bakkens længde ikke overstige 2 kilometer.

Med andre ord vil den letteste (fladeste) stigning i denne kategori være en stigning, der er 2 kilometer lang og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 5.

Der er faktisk to asfalterede stigninger, der begge stort set har disse egenskaber, nemlig Jellingvej i Vejle og stigningen Bøgedalsvej-Himmelbjergvej ved Silkeborg. Men når man også inddrager stier og grusveje, finder man kandidater, der er både større og stejlere. (Se listen længere nede på siden.)

Kriterier for 100-meter-bakker:

· Stigningen skal have mere end 100 højdemeter
· Må højst være 2 kilometer lang
· Skal ligge på sti, trappe, grus- eller asfaltvej
· Kun én stigning pr. top (den stejleste)
· Der ses bort fra små uofficielle stier/spor

Nogle af stigningerne er identificeret og beskrevet udelukkende ud fra kortdata/satellit. Det indebærer en vis usikkerhed i udmålingen af strækningerne, især hvis disse er placeret i skov.
Klint med barske stigninger
Stejlest er turen fra klintekysten ved Møns Klint og op til punktet Dronningestolen. Højdeforskellen på 128 meter skal overvindes ved at betræde knap 600 trappetrin, fordelt på to trapper. Dertil kommer et par mindre strækninger på sti. I alt er den gennemsnitlige stigningsprocent på grusomme 25,1! (Se film fra trappen længere nede på siden.)

Møns Klint er også øverst, når det alene gælder størrelsen, altså antallet af højdemeter. Her er det en stigning nord for Geocenteret, der løber med førstepræmien. Den starter for foden af trappen ved Røde Udfald og slutter på toppen af Aborrebjerg, 143 meter over havets overflade. Aborrebjerg er af Danskebjerge.dk også udpeget som Danmarks største bjerg, fordi der er så stor højdeforskel mellem Østersøen og Aborrebjergets top. Så på den måde er det måske ikke overraskende, at bjerget også er slutpunkt på Danmarks største 100-meter-stigning.

Himmelbjerget lever op til navnet
Det midtjyske Søhøjland er dog også godt repræsenteret på Top 10-listen. Nemlig i form af flere stigninger i landskabet syd for Julsø. Mest kendt er Himmelbjerget, hvor stien mellem søen og tårnet vel er den mest befærdede grusbelagte stigning i Danmark (se film længere nede på siden). Men andre strækninger i nærheden er også værd at prøve sig selv af på. Det er ikke noget tilfælde, at det netop er i dette område, at en række af Danmarks hårdeste motionsløb er placeret.

Og så er der selvfølgelig masser af danske bakker, hvor sværhedsgraden også er helt i top, selvom det samlede antal højdemeter ikke når helt op på 100. Dem kan du finde rigeligt med information om andre steder på Danskebjerge.dk.

DANSKE 100-METER-STIGNINGER (min. 100 højdemeter på maks. 2 kilometer)
Bund Top Forskel Længde Stigning Info
Op til Aborrebjerg 1 moh. 143 moh. 142 m 1,9 km 7,5% i snit KORT
Op til Ny Himmelbjergvej 24 moh. 154 moh. 130 m 1,4 km 9,3% i snit KORT
Op til Dronningestolen 1 moh. 129 moh. 128 m 0,51 km 25,1% i snit KORT
Op til Himmelbjergstårnet 22 moh. 147 moh. 125 m 0,9 km 13,9% i snit KORT
Op på Vejrhøj 3 moh. 121 moh. 118 m 0,9 km 13,1% i snit KORT
Op til Kongsbjerg 5 moh. 118 moh. 113 m 1,8 km 6,3% i snit KORT
Op til Skamlingsbanken 1 moh. 106 moh. 105 m 1,8 km 5,8% i snit KORT
Op til Petersmindeskolen* 1,5 moh. 106 moh. 104,5 m 1,8 km 5,8% i snit KORT
Op til Mimsbjerg 39 moh. 143 moh. 104 m 1,7 km 6,1% i snit KORT
Op til Knøsen 27 moh. 129 moh. 102 m 1,2 km 8,5% i snit KORT
Op til Himmelbjergvej* 52,5 moh. 154,5 moh. 102 m 2,0 km 5,1% i snit KORT
Stigningerne er rangeret efter højdeforskel. Den største højdeforskel og højeste stigningsprocent er understreget. Asterisk (*) markerer stigninger, hvor underlaget er asfalt; på de øvrige stigninger er underlaget primært grus eller andet løst materiale, evt. kombineret med trappetrin.

Mød de udfordrende ruter
Trappen op til Geocenter Møns Klint er den største i den danske natur, og samtidig udgør den hovedparten af den stejleste strækning med over 100 højdemeter i Danmark. Trappen er en del af det efterhånden traditionsrige Klinteløb, der afvikles i forsommeren.

Video: Deltagere i Klinteløbet forcerer de sidste trin på trappen op til Geocenter Møns Klint.
Se filmen i stor på YouTube.


Himmelbjerget er en af Jyllands største turistattraktioner. Nogle gange smiles der ironisk, når Himmelbjerget fremhæves som et dansk toppunkt. Men uanset hvem man er, vil turen fra søen og op til tårnet på Himmelbjerget være en krævende omgang.

Den kan kun bestiges til fods, da der indgår trin undervejs. Mountainbikere kan dog finde andre steder i nærheden, hvor man kan cykle opad på grusvej.

Video: Bestig Himmelbjerget på tre minutter. Man ser hele turen fra søen op til tårnet i opskruet tempo.
Se filmen i stor på YouTube.

Al foto og video: Danskebjerge.dk



Se også:     Største toppe    Hårdeste asfalterede stigninger    Stejleste veje    Søhøjlandet    Høje Møn