NORSK FJELDEKSPERT FORETRÆKKER DANMARK

Én af dem, der ved mest om det danske bakkelandskab, er den norske forfatter Roger Pihl. Han har ikke langt til høje fjelde i sit hjemland, men alligevel er det Danmarks bjerge, han holder mest af. For nogle år siden skrev han bogen "Guide til Danmarks bjerge", der med sin kombination af fakta og ironi blev en stor succes.

- Hvad er nordmænds typiske opfattelse af det danske landskab?

Roger Pihl kipper med flaget for de danske bakketoppe, som han mener gemmer på flere spændende historier end de høje fjelde i Norge.
"I Norge er der masser af fordomme om Danmark. Og uvidenhed.

Nordmænd forbinder hovedsageligt Danmark med tre ting: Strøget, Tivoli og Legoland. Danmark som naturland er derimod helt fremmed for mange af os. Hvis man overhovedet har gjort sig tanker om den del af Danmark, så går det på, at landet er fladt som en pandekage. Men jeg tror mange nordmænd vil blive overrasket af, hvor kuperet Danmark faktisk kan være. Og hvor varieret naturen er."

- Men højdeforskellene er jo meget større i Norge? Og udfordringerne?

"Ja, men det gør også det hele så omstændeligt. Hvis du skal gå ture i det norske fjeld, så skal du huske vandrestøvler, rygsæk, terrænkort og en masse andet praktisk. Og fjeldturen skal død og pine være en kraftanstrengelse. Det er som om, at vi nordmænd ikke er glade, med mindre vi lider.

I Danmark er det nemt - du kan bare gå derudaf. Her kan man nyde livet. I øvrigt lider jeg af højdeskræk, så jeg har ikke brug for at opsøge flere hundrede meter dybe kløfter."

- Alligevel bruger du en god portion humor i din skildring af det danske landskab?

"Faktisk opstod idéen til bogen som en spøg: Om det grinagtige i at forsøge at dyrke f.eks. klatring i et land som Danmark. Men det gik snart op for mig, at det hele ikke kunne bygge på parodier. De danske bakketoppe rummer jo en masse interessante historier, og mange af dem har - i modsætning til de norske - haft stor betydning for samfundets udvikling. Dette hørte med til fortællingen, erkendte jeg. Så det blev en bog, der blander humor og alvor."

I samme serie:
  • Interview med Troels V. Nielsen
  • Interview med Jesper G. Kristiansen
  • Interview med Ole Thisted
  • Interview med Henrik Bandsholm
  • Interview med Jesper Worre
  • - Hvor finder man den blanding?

    "Jamen, tag det danske ord 'bjerg'. Det er spøjst, at det ord bruges så ofte om steder i det danske landskab. Pr. definition handler det jo om bakker, ikke bjerge. Men der ligger en herlig pointe i denne sprogbrug. For hvis man kalder noget for et 'bjerg', så taler man det op - man øger landskabets værdi.

    Og når du så tilmed kobler stederne med historien og inddrager de perspektiver, så opdager du, at du bevæger dig igennem et historisk landskab. Og så får man nærmest en andægtig følelse, en slags ærefrygt."

    - Kunne danskerne blive bedre til at elske deres 'bjerge'?

    "Danskerne kan i hvert fald blive bedre til at erkende, at deres land er et naturland på en helt anden måde, end mange tror. Og så skal de huske at bruge deres land. Hvis du f.eks. har meget stress på jobbet, så kan du hente kræfter i naturen og få batterierne ladt op. Den danske natur er et meget velegnet sted til genopladning af batterier.

    Og så giver bakkerne god træning. En højdemeter er jo en højdemeter. Det giver lige god træning at gå 127 højdemeter fra Julsø og op til toppen af Himmelbjerget, som at gå 127 højdemeter i et norsk fjeld."

    Udsigten fra Sukkertoppen (108 moh.) syd for Silkeborg er en af de smukkeste i Danmark. Det skyldes bl.a., at der er gjort meget for at holde bevoksningen nede.
    - Hvad er så dit yndlingsbjerg i Danmark?

    "Jeg har jo ofte sagt, at det er Frederik den 7.'s Høj i Silkeborgskovene. Den stiger op, og det er dét. Og lidt som på et norsk fjeld kan man være alene der - alene med naturen. Det gør naturoplevelsen så meget mere intens. På Himmelbjerget får du ikke naturoplevelsen i samme form. For der er altid nogen, der kommenterer udsigten: 'Se dér!' og 'Dér kommer båden!'

    Men jeg må nok sige, at Sukkertoppen er ved at overhale Frederik den 7.'s Høj. Der er i de senere år gjort meget ud af at skabe en god udsigt fra Sukkertoppen."

    /Danskebjerge.dk, august 2013

    Opdateret juni 2015: Roger Pihl er netop udkommet med en ny bog om Danmarks bakketoppe. Bogen hedder "Danmarks bjerge - fra det højeste til det laveste". Læs Danskebjerge.dk's anmeldelse her.