DM-RUTEN 2016: GUF FOR SPRINTERE, MEN... (1:2)

Øverst: Den 21,5 km lange rundstrækning fra DM i 2013. Start og mål befinder sig ved den røde markering. Mod slutningen af løbet blev denne rundstrækning erstattet af en kortere, der ikke havde den nordlige del med.

Nederst: Den 17,1 km lange rundstrækning ved DM i 2016. Start og mål samme sted som i 2013, men den første del af ruten er forskubbet mod syd, og så er der skåret lidt af den nordligste og vestligste del. De fire sidste omgange foregår på en kortere rundstrækning (11,9 km). Se også ruten her.
Traditionen tro analyserer Danskebjerge.dk ruten forud for DM i landevejscykling. Hovedbudskabet: 2016-udgaven af linjeløbet bliver ikke historiens mest bakkede, så snedige strategier og en vis portion held er påkrævet, hvis udbrud skal lykkes.

De DM-deltagere, der også var med i 2013, vil genkende en del af den asfalt, der indgår i mesterskaberne i og omkring Vordingborg søndag den 26. juni. Knap halvdelen af DM-ruten fra 2013 bliver nemlig genbrugt i dette års løb. Og sandsynligheden for, at løbet ender lidt på samme måde som for tre år siden, er afgjort til stede.

Dengang vandt Michael Mørkøv spurten i et samlet hovedfelt. Det var måske nok lidt overraskende, at det blev ham og ikke Matti Breschel, der kom først over stregen (selv løbsspeakeren fik byttet rundt på de to). Men at det endte i en massespurt, var til at forudse. For selvom der på såvel 2013- som 2016-rundstrækningen i princippet er tre stigninger undervejs, så er de ikke stejle nok til at rokke ved de store holds greb om løbet. Og skulle det alligevel lykkes nogen at vriste sig fri, er de oppe mod hårde odds hen mod slutningen af løbet: Her køres der ind på en kortere rundstrækning med endnu mindre højdeforskelle, og tempoet i de større grupper er morderisk.

I 2013 gjorde Nicki Sørensen ganske vist et gævt forsøg på at køre alene til mål, men han blev indhentet af feltet på de sidste kilometer. Se klip fra DM 2013 herunder, eller gå til siden med billedreportager fra dengang.

Video: Highlights fra DM 2013. Produceret af Danskebjerge.dk. Mere udførligt indslag om slagets gang finder du her.
Den flade afslutning betyder også, at det bliver et noget andet DM end sidste års i Rønde på Djursland. Ruten i Rønde slog rekord i højdemeter, og feltet var derfor godt og grundigt splittet, da rytterne nærmede sig opløbet. Sådan går det næppe i Vordingborg.

Hvis man absolut skulle pege på et fællestræk, så er det, at stigningsprocenterne - både de gennemsnitlige og de maksimale - er nogenlunde ens. Hældningerne når kun op på 6-8 procent maksimalt, og gennemsnittet pr. stigning ligger på begge ruter på 3-4 procent. Tocifrede stigningsprocenter er altså ikke en nødvendig forudsætning for dramatiske udviklinger i et løb, men når de moderat stigende bakker er lange, sådan som de er i Rønde, så gør det en forskel. Her kommer Vordingborgs terræn til kort.

Video: Afslutningen på DM 2015 - det første DM i nyere tid transmitteret live på tv.
En endnu mere aktuel sammenligning: Post Cup-løbet på Bornholm den 5. juni i år.

Her havde rundstrækningen nærmest kun én bakke - fra havnen og op ad Kumlehøjvej -, og selvom den i sig selv havde lige så mange højdemeter som hele Vordingborg-ruten tilsammen, var den ikke skrap nok til at skabe væsentlig splittelse. Så at eksempelvis Rynkebjerg - den hårdeste stigning ved Vordingborg - skulle kunne skabe ravage i feltet, når Kumlehøj ikke kan, virker ikke specielt sandsynligt.

Men der skete noget andet ved Post Cup, som kan styrke håbet om et afvekslende cykelløb ved DM 2016: Det lykkedes rent faktisk en lille udbrydergruppe at holde feltet bag sig indtil mål, hvor rutinerede Troels Vinther snuppede sejren. Rutens generelle hårdhed kan have spillet en rolle her, men det var samtidig afgørende, at gruppen bestod af stærke ryttere. De var fra øverste hylde, og sådan skal det formentlig også være i Vordingborg, hvis et udbrud skal holde et jagtende felt stangen. Og selv da bliver det svært. Det hører nemlig med til sammenligningen, at holdene var noget tyndere besat ved Post Cup, end de vil være ved DM. Spørgsmålet er så, hvilke hold der vil påtage sig rollen som sprinterhold. Feltet tæller jo ikke rigtig nogen supersprinter à la Kristoff eller Greipel.

Video: Afslutningen på Post Cup ved Hasle, 5. juni 2016. Med bl.a. Kumlehøj-stigningen.
Flere detaljer om ruten ved Vordingborg? DEM FÅR DU HER (højdeprofil, fotos mv.). >>




Se tidligere DM-ruter:     Pøt Mølle og DM 2012    DM 2013    DM 2014    DM 2015