Skiltet viser tydeligt, hvilken bakke man er på vej op ad.
SLUT MED DET FLADE - NU KOMMER PØT!

Det stærkt kuperede terræn ved Hammel skal gøre DM i landevejscykling til alt andet end en flad fornemmelse. Danskebjerge.dk har besøgt Pøt Mølle, hvor løbet meget vel kan blive afgjort.

På søndag køres det nok vigtigste cykelløb i Danmark siden de tre Giro d'Italia-etaper i starten af maj.

Ved Hammel i Midtjylland skal de bedste danske ryttere kæmpe om retten til at bære dannebrogstrøjen. Og det sker på en rute, der i hårdhed slår Giro-ruterne med flere længder.

Først og fremmest på grund af den navnkundige stigning ved Pøt Mølle.

Stigningen starter nede ved Granslev Å og fortsætter ad Pøt Møllevej sydpå op igennem Pøtmølle Skov. Hvis man tager det hele med, er bakken 650 meter lang og har en gennemsnitlig stigning på 8,8%. (MANGE FLERE DETALJER HER.)

Ved DM 2012 kommer Pøt Mølle igen ud af skyggen.
Pøt Mølle ud af skyggen
I en årrække konkurrerede Pøt Mølle med Munkebjerg ved Vejle om at være den mest kendte danske bakke blandt cykelentusiaster. Det var før, at Kiddesvej kom på plakaten i Post Danmark Rundt i 2004. I dag må Kiddesvej vel siges at være Danmarks mest berømte danske stigning.

Så meget desto større er risikoen for at undervurdere Pøt Mølle. For selvom den ikke er Danmarks stejleste stigning og heller ikke den længste, så har den et usædvanligt langt stykke med konstant høje stigningprocenter. Over flere hundrede meter ligger hældningen på mellem 10 og 11% - et enkelt sted når den op på 12. Det gør den til en voldsomt udmarvende oplevelse, i hvert fald efter dansk målestok.

Pøt Mølle-bakken har også den egenskab, at den starter og slutter ganske brat. Det giver den en "kontant" karakter og tvinger cykelrytteren ud i hurtige rytmeskift.

SE FILM MV. FRA PØT MØLLE HER!

Gentagelser der trætter
Men én ting er en svær stigning. Hvis man skal over den 20 gange, som tilfældet er ved DM, er det noget, der virkelig trækker tænder ud. Selv i et felt med professionelle.

Og dertil kommer, at der på den 10 km lange rundstrækning også indgår en anden bakke, nemlig på Randersvej nord for Hammel. Den har godt 40 højdemeter, hvilket er færre end Pøt Mølle-stigningen, men i kombination er de to stigninger med til at tegne et skræmmende terræn.

Hele DM-ruten kan ses via dette link.

Garanti mod massespurt
Med ca. 2300 højdemeter fordelt på 200 km er årets DM-rute alt andet end et paradis for sprintere, og formanden for Hammel Cykle Klub, Benny Hagelskjær, har da også over for Midtjyllands Avis vovet at garantere, at løbet ikke vindes efter en massespurt.

Mon ikke han håber på sejr til Chris Anker Sørensen, der trådte sine barnepedaler i netop Hammel CK. Sørensen må dog forvente modstand fra en sejrshungrende Matti Breschel, der sikkert vil have det fint med årets Ardenner-lignende rute.

Flere detaljer om Pøt Mølle? DEM FÅR DU HER. >>

Alle fotos: Danskebjerge.dkSe også:   Alle detaljer om Pøt Mølle    Bakkelandskabet i Søhøjlandet    Stigninger i Post Danmark Rundt