MAGLESØ - FAKTA

"Hvis der er et sted, hvor Danmark bugter sig i bakker og dale, så må det være lige her." Sådan skriver forfatter Roger Pihl om egnen omkring Maglesø syd for Holbæk. Et lille, men kompakt højdedrag, der fortjent har fået kælenavnet "De sjællandske Alper".


     
Højeste punkt: Mørkemose Bjerg, 105 moh.   |  Største peak-factor: Mørkemose Bjerg, 54 m.   |  Områdets størrelse: Ca. 20 km².

Geografi: Højdedraget ligger nord for Ugerløse, nogenlunde midt imellem de sjællandske købstæder Holbæk og Sorø. I vest er det specielle landskab afgrænset af smålandsbyerne Brændholt, Jukkerup og Mogenstrup, mens Algestrup og Tjørnede markerer de østlige yderpunkter. I midten af det hele ligger mageløse Maglesø. Se kort over området.

En tilfrossen Maglesø, fotograferet fra vest. Helt til venstre ses trappen/stien, der fører ned til søen fra p-pladsen. Til højre herfor ligger traktørstedet. Højdeforskellen fra søens overflade til toppen af dette bakkedrag er ca. 50 meter. Længst til højre skinner aftensolen på den bakkekam, der markerer Maglesøs østlige bred.

Baggrund: Hvorfor der på det jævne Midtsjælland ligger sådan en dynge af stejle bakker, vides vist ikke nøjagtigt. Men engang i løbet af istiden må en kæmpe gletsjer her have mistet modet. Den er begyndt at smelte og gå i opløsning, og materialerne er blevet skubbet rundt imellem hinanden. Derved opstod dødishuller og issø-bakker. Søen Maglesø er selv et dødishul.

Som i flere andre danske bakkelandskaber har gravemaskinerne været fremme her. Og der bliver stadig spist af gletsjernes medbragte sand og grus. Heldigvis er grusgravene ikke så iøjnefaldende fra alfarvej, og alt tyder på, at de eksisterende bakketoppe går fri. En god løsning, for Maglesø er en naturperle, der tiltrækker mange besøgende - især på solbeskinnede søndage, hvor der er godt fyldt op på p-pladsen ved det gamle Maglesø Traktørsted. På traktørstedet kan man nyde kaffe, kage og en skøn udsigt - og hvorfor ikke supplere med en sjov og udfordrende motionstur?Forår ved Maglesø. Til venstre Enghave Bakke (76 moh.), der med sine stejle sider gør sig tydeligt bemærket i terrænet. Bagved, til højre for de blomstrende slåenbuske, stiger Tjørnedevej brat op mod Algestrup. Mellem de to nabo-toppe er der et fald på 25 højdemeter. Se flere billeder fra Maglesø under Skabelsen og Galleri.

Terræn: Højdedraget ved Maglesø har sit højeste punkt på Mørkemose Bjerg, som ligger 105 moh. Det er højt, men ikke højt nok til en topplacering på Sjælland. Heller ikke samme bjergs peak-factor på 54 m er i sig selv ophidsende. Det er frem for alt hyppigheden af stigningerne, der gør Maglesø-egnen speciel - både for øjet og for benene. Det går ganske enkelt så meget op og ned, at højdemeterne lynhurtigt tårner sig op. Man kunne måske godt have ønsket sig, at dette skarpt afgrænsede bakkelandskab havde været større end sine ca. 20 km², men der er samtidig noget stærkt betagende ved at møde disse prægtige bakker, som de står dér skulder ved skulder. Kun dele af området er skovklædt. Så bakkelandskabets særlige karakter træder tydeligt frem.

Meget mere Maglesø:
Danskebjerge.dk har på bloggen Blogsbjerg en hel sektion helliget Maglesø-området. Se den her!
De største og samtidig bedst tilgængelige stigninger finder du i den østlige halvdel af området, som også er den del, der vises på kortet. Tilgængeligheden er generelt rimelig god, omend flere bakketoppe ligger på indhegnede arealer.

Alle fotos: Danskebjerge.dk