USYNLIG BAKKE ER DUKKET OP PÅ VM-RUTEN

Der har tilsyneladende indsneget sig en ”spøgelsesbakke” på rundstrækningen i Rudersdal. DCU afviser dog, at den officielle højdeprofil er fejlbehæftet.

Mystikken handler om denne første stigning efter startlinjen på VM-rundstrækningen. Se Google-kort over hele rundstrækningen her.
Rundstrækningen ved Søllerød, hvor VM i landevejscykling skal afvikles senere på måneden, har hele tre markante stigninger. I hvert fald hvis man skal tro VM's officielle hjemmeside, som de danske arrangører er ansvarlig for.

Dem, der har kørt på VM-ruten, vil have stiftet bekendtskab med den såkaldte Slotsbakke op til Søllerød Slot og opløbsstrækningen på Geels Bakke. Men ifølge højdeprofilen på copenhagen2011.dk er der en tredje stigning af samme kaliber, nemlig ca. 1 kilometer efter startlinjen. Den har næsten 25 højdemeter og kunne bidrage kraftigt til rutens sværhedsgrad. Hvis den altså eksisterede!

For godt nok ligger der en stigning på Vangebovej. Men den opleves som noget mindre end Slotsbakken og Geels Bakke. Og mindre er den. Det afslører højdedata fra Kort- og Matrikelstyrelsen. Bakken har blot 13 højdemeter, altså kun godt halvdelen af, hvad der er vist på mesterskabernes website.

Tilsyneladende er spøgelsesbakken skabt ved en unøjagtighed i de GPS-data, der ligger til grund for højdeprofilen. Danskebjerge.dk har kigget på en højdeprofil genereret med en Garmin GPS uden barometermåling.
Dette udsnit af rundstrækningens højdeprofil viser de tre stigninger Geels Bakke, Vangebovej og Slotsbakken. De ser lige store ud, men den røde linje viser noget andet. Hele den modificerede højdeprofil finder du her.
Den viser samme unøjagtige kurve som profilen på copenhagen2011.dk, og det kunne indikere, at arrangørernes data er baseret på netop GPS-data uden barometermåling - en teknologi, der kan være ret upålidelig, især når det gælder forholdsvis flade ruter som den i Rudersdal.

Danmarks Cykle Union afviser dog, at de angivne højdedata er upræcise:

- Højdemeterne passer. De er lavet både ud fra kort- og GPS-data, skriver Jesper Worre, direktør for DCU, i en mail til Danskebjerge.dk.

Danskebjerge.dk har dog påvist, at der er flere andre steder, hvor højdeprofilen på VM-sitet ikke er helt retvisende. Desuden er det ikke præcist, når arrangørerne oplyser, at ”Slotsbakken er det højeste punkt på rundstrækning med 59 meter over havet”. Det højeste punkt på Slotsbakken er retteligt 54 meter over havet. Det punkt, der ligger 59 meter over havet, befinder sig et stykke fra toppen af stigningen.

Via forsiden af Danskebjerge.dk kan du i hele september finde meget mere information om stigningerne på VM-ruten. Du kan også læse om dem i det kommende nummer af Cykelmagasinet.