|
|
LILLE OVERSET GADE ER DEN STEJLESTE I AARHUS
Det kræver et vist lokalkendskab at finde frem til det stejleste stykke asfalt i Aarhus. Og så skal man være gearet til det.
|
Randersvej er en typisk aarhusiansk hovedfærdselsåre: Den stiger kun svagt, men over et meget langt stykke.
|
Et af særtrækkene ved den jyske hovedstad er, at de fleste veje ind og ud af byen er beliggende på skråninger. Der er nemlig næsten 100 meter i højdeforskel fra byens centrum ved havnen og så op til byens udkant. Det sender Aarhus helt op på en andenplads blandt Danmarks bjergbyer.
Men en anden ting, der kendetegner det aarhusianske terræn, er, at stigningerne er noget længere, end de er stejle. En af de kendte sejtrækkere for svedende cykelpendlere er den brede Randersvej, der stiger kontinuerligt over en strækning på hele 2.700 meter. Til gengæld er den gennemsnitlige stigningsprocent på beskedne 3.
Det er her, at Krathusvej skiller sig ud.
Man finder Krathusvej i den østligste ende af bydelen Risskov. Vejen ligger kun en halv kilometer fra Århus Universitetshospital, men er alligevel nem at overse, fordi den kun lige akkurat når at hæfte sig på Stationsgade, før denne opsluges af skov og stisystemer.
|
Den nederste, lumske del af Krathusvej. En kombination af løs grus, stejl kant, dårlig asfalt og grum hældning kan gøre det første møde med Krathusvej til en skræmmende oplevelse.
|
Men hvad den lille, smalle vej ikke har i udstråling, det har den i stejlhed. Faktisk kan det gå helt galt for dig, hvis du undervurderer Krathusvej. Man skal nemlig forcere en ganske hård fortovskant for at komme ind på vejen, og det kan hurtigt tvinge tempoet i bund. Problemet er så, at vejen skråner med 15% på de allerførste meter. En giftig cocktail, der kan skabe pinlige scener, især hvis du ikke når at klikke dig ud af pedalen, før tyngdekraften tager over.
Så slemt er det endnu ikke gået for undertegnede. Men det har været snært på, for den ene af de gange, jeg besteg Krathusvej, var der vrøvl med gearene, og det er ikke lige dét, der er brug for, når man samtidig er oppe imod tocifrede stigningsprocenter, som tilfældet er her.
|
Kort over Krathusvejs nederste og stejleste del. Maksimale stigningsprocenter, udmålt manuelt, er angivet udvalgte steder. Grafik: Danskebjerge.dk.
|
Hvis man ser bort fra de indledende 15%, som måske mere skyldes dårlig asfaltering end egentlig hældning, ligger stigningsprocenterne på mellem 10 og 12 henover de første godt 100 meter. Ved huset Villa Villakulla topper den reelle stigningsgrad med 13%. Herefter bliver stigningen étcifret og noget mere medgørlig. Når Krathusvej ender, har man besteget godt 30 højdemeter. Men faktisk fortsætter stigningen ad Rislundvej og flader først ud efter yderligere et dusin højdemeter.
En oplagt måde at komme tilbage til bunden af bakken på - for Krathusvej er trods alt så kort, at den fortjener en gentagelse -, er ved at suse ned ad Harald Selmers Vej og så til højre.
Fotos: Danskebjerge.dk.
Se også: Danske bjergbyer Hovedstadens hårdeste Danmarks stejleste
|
|
|