Populære bjergløb:
SELVPINERI ER I HØJ KURS BLANDT DANSKE MOTIONSLØBERE

Mere end 2000 løbere udsatte i 2013 sig selv for de barske stigninger på 4. etape af Etape Bornholm.
Det kan ikke være jagten på rekordtider, der gør det. De mange højdemeter koster nemlig både sekunder og minutter. Alligevel strømmer motionisterne til de danske løbe-events, hvor ruterne er spækket med bakker.

Otte traditionsrige bjergløb havde i 2013 flere end 1.000 deltagere, viser Danskebjerge.dk's opgørelse. Og deltagerantallet kunne være langt højere, hvis ikke mange af løbene måtte melde udsolgt, længe inden startskuddet lød.

Det gælder f.eks. det nordsjællandske Helvede i Nord, hvis djævelske navn åbenbart ikke skræmmer danskerne væk. Arrangørerne har for længst indført et loft på 1.500 deltagere.

I det midtjyske advarer løbsnavne som Himmelbjergløbet og Kalkmineløbet også om lokaliteter, der byder på slemme op- og nedture. De to løb troppede der hhv. 1.068 og 1.580 løbere op til i 2013.

Men der er et stykke op til Aabenraa Bjergmarathon, som med næsten 3.000 deltagere er Danmarks mest populære éndagsbjergløb. Vælger man maratondistancen, venter der fem store bakker undervejs. Og dog er bakkerne ikke stejlere, end at selv relativt uøvede bjergløbere vil kunne besejre dem. Måske er det netop derfor, at løbet år efter år er så stort et tilløbsstykke.

Lidt færre løbere udsætter sig selv for den såkaldte Kongeetape i Etape Bornholm. Det er det løb, der slutter med en drabelig stigning op til fyret på Hammeren. Men dagen før har de samme løbere været ude på en etape i Almindingen, hvor ruten også er kuperet. Hvis man lægger deltagerantallet fra de to etaper sammen, når man op på over 4.500. Opgjort på den måde er Etape Bornholm bjergløbsevent nummer 1 i Danmark.

Knap 1600 løbere strømmede gennem de gamle gruber ved Kalkmineløbet i 2013.
Her er Danskebjerge.dk's liste over de mest populære kuperede løb i 2013, baseret på data fra Dansk Atletik Forbund:

• Aabenraa Bjergmarathon: 2845 fuldførende deltagere
• Etape Bornholm, 3. etape: 2315
• Etape Bornholm, 4. etape: 2273
• Kalkmineløbet: 1580
• Jellingløbet: 1529
• Helvede i Nord: 1234
• Himmelbjergløbet 1068
• Limfjordsløbet: 1067
Se også:     Listen over danske bjergløb    Nye bjergløb i 2013 (blog)   Hårdeste MTB-løb    Populære Aabenraa