VERDENS (MÅSKE) MINDSTE BJERG KAN SKJULE EN HEL BIL

Urnebjerg ved Dannemare blander sig i bundstriden blandt klodens laveste toppunkter.

Familien Heyn er nabo til Urnebjerg. De har dog aldrig besteget det. Hør interview.
Det er ikke helt nemt at få øje på Urnebjergs tinde. Men står man på det rette sted, kan man faktisk se, hvordan terrænet dækker lidt for familien Heyns hus.

Huset ligger lidt nord for landsbyen Dannemare på det sydvestlige Lolland. Finn Heyn er godt klar over, at han er nabo til en lille pukkel i landskabet, for når der kører biler forbi, forsvinder de kortvarigt bag forhøjningen. Men at stedet hedder Urnebjerg, er nyt for ham - og som han siger:

- Der er jo ikke ret meget bjerg over det.

Men den er god nok. Urnebjerg er et bjerg. Det kan man forvisse sig om, hvis man kigger på et topografisk kort.

Kan du ane pælen i midten? Bag ved den ligger toppen af Urnebjerg. Til højre familien Heyns hus.

Tydeligt på kort
En højdekurve, der markerer en højde af 2,5 meter over havet, skærer sig ned over marken vest for familien Heyns matrikel. Men ud for huset slår kurven et slag. Og dér dukker punktet op: "5" står der på kortet. Det betyder, at punktet befinder sig 5 meter over havet. Og dermed 2-3 meter over det omgivende terræn.

Fra sin indkørsel har Knud Erik Andersen udsigt til Urnebjerg, og det er ikke svært for ham at udpege bjergets top.

Knud Erik Andersen har blik for detaljerne og kan nemt udpege Urnebjerg. Se indslag.
- Det er lige bag ved pælen - der er en høj, siger han og peger ud mod midten af den ellers ret så flade mark.

"Ham nede fra Urnebjerg"
Ingen tvivl om, at den pensionerede landmand har blik for detaljerne. Men han har altså også boet på stedet i 35 år.

Knud Erik Andersen tilføjer, at han er kendt som "ham nede fra Urnebjerg". Ja, "nede". Ordvalget antyder, hvor lidt de 5 meter over havet fylder i områdets sproglige bevidsthed. Men det viser samtidig, at stedet Urnebjerg trods alt har en vis lokal forankring. Mest blandt egnens ældre beboere, kunne man gætte på.

Men Urnebjerg fortjener langt mere opmærksomhed, mener Danskebjerge.dk. Det viser sig nemlig, at Urnebjerg har en usædvanlig højde. Ikke bare efter dansk målestok (se listen nederst), men også på verdensplan.

Tæt bundstrid
På nettet betegnes australske Mount Wycheproof adskillige steder som verdens laveste navngivne bjerg. En påstand, man hurtigt kan skyde ned. Dets tinde befinder sig nemlig 148 meter over havet og 43 meter over det omgivende terræn. Mount Wycheproof er med andre ord en sand Goliat i sammenligning med lollandske Urnebjerg.

Så er modstanden straks hårdere fra det maldiviske højland. Her breakede i 2013 nyheden om, at man havde lokaliseret og opmålt et bjerg ved navn Mount Villingili. Højde: 5,1 meter over havet. (Hvis man går en runde på Villingili's Golf Course, kan man angiveligt bestige bjerget ved et af banens teesteder.)

Det er close race. Om det er Urnebjerg eller Mount Villingili, der er lavest, vil kun kunne afgøres ved en officiel opmåling med centimeters nøjagtighed. En så præcis granskning er så vidt vides aldrig blevet foretaget på Urnebjerg.
Det er småt med højdekurver ved Urnebjerg.

Ingen afmærkede ruter
Urnebjerg er i det hele taget et noget anonymt, men også ret ufremkommeligt bjerg. Der er f.eks. ingen afmærkede ruter til toppen, og i øvrigt vil landmanden, der ejer marken, sikkert ikke bryde sig om en sværm af fjeldturister på stedet. Og næppe heller om et udsigtstårn.

Men det ville ikke gøre noget, hvis han gav sin mark en ekstra tur med tromlen. For jo lavere Urnebjerg er, desto stærkere står det i kampen med verdens andre lave bjerge.

Video i HD: Pensioneret landmand Knud Erik Andersen fortæller her om sit syn på rekordbjerget Urnebjerg.
Se filmen i stor på YouTube.

Faktisk har Urnebjerg allerede hård konkurrence fra et andet bjerg. Det hedder slet og ret Bjerget og ligger på Lollands naboø Falster. På lidt ældre kort er Bjerget ganske vist forsynet med en dobbelt så stor højde som Urnebjerg. Men de seneste måling siger lidt over fem meter, så Bjerget må være skrumpet (eller bare kørt fladere af landbrugsmaskiner). Målt i centimeter er Bjerget nu kun lidt over 5 meter højt, mens Urnebjerg - når vi medregner centimeter - er lidt under 5 meter. Der skal holdes øje med, hvordan den tætte kamp udvikler sig i de kommende år!

Ja, og så er der endda en "dark horse" i alt dette. Nemlig Tjørnebjerg, som ligger en halv snes kilometer sydøst for Urnebjerg. På de nyeste landkort er det lidt diffust, hvilket sted navnet præcist refererer til - tilsyneladende blot et større, fladt område. Men på kort af ældre dato er navnet placeret ved en tydelig top, 4 meter over havet. Vi lader indtil videre tvivlen komme Urnebjerg (og Bjerget) til gode, men historikere vil måske en dag kunne påvise, at det reelt er Tjørnebjerg, der burde løbe med laurbærene.

DANMARKS MINDSTE BJERGE
Liste med danske toppunkter, der er op til 20 meter høje, og som bærer ordet "bjerg" i sig
Navn Sted Højde
Urnebjerg Nord for Dannemare, Lolland 5 meter over havet
Bjerget Syd for Nørre Vedby, Falster 5 meter over havet
Bjerget Vest for Gredstedbro, Vestjylland 7 meter over havet
Dødemandsbjerg Nord for Nymindegab, Vestjylland 8 meter over havet
Skudsbjerg Nordvest for Aggersund, Nordjylland 8 meter over havet
Jordbjerg Syd for Nakskov, Lolland 9 meter over havet
Urkokbjerge Nord for Vejers, Vestjylland 11 meter over havet
Fiskerbod Bjerg Syd for Hvide Sande, Vestjylland 11 meter over havet
Sølbjerg Vest for Majbølle, Lolland 12 meter over havet
Bovbjerg Vest for Gundsømagle, Sjælland 12 meter over havet
Højbjerg Syd for Oksbøl, Vestjylland 13 meter over havet
Nebel Bjerg Sydvest for Nørre Nebel, Vestjylland 16 meter over havet
Kikkebjerg Fanø, Vestjylland 17 meter over havet
Skodbjerge (flere toppe) Syd for Hvide Sande, Vestjylland 19 meter over havet
Bemærk: Kun lokaliteter, hvis navne er angivet på nugældende officielle kort, er regnet med. Disse er igen kun taget med i opgørelsen, hvis det samtidig fremgår af kortene, at terrænet på det pågældende sted faktisk stiger op mod en top. Se også listen over mindste høje.

Alle fotos og videoer: Danskebjerge.dk. Kreditér venligst Danskebjerge.dk ved gengivelse af data.


MERE OM REKORDHOLDERNE HER:
  • Bjerglandskab på Lolland slår rekorder >>
  • Højene der er alt andet end høje >>
  • Galleri: Det fladeste bjerglandskab >>

    OG TJEK UD PÅ YOUTUBE:     |     TV: "Det er bag pælen!"   |   Radio: "Vi har godt bemærket det!"   |   TV: De mindste høje