NY SJÆLLANDSK DRÆBER-RUTE KAN BLIVE KLASSIKER

Cykelklassikere plejer at være noget man forbinder med lande som Belgien og Italien. Men måske kommer Danmark med i det barske selskab om nogle år.

Landet har nemlig nu fået et løb, som i hårdhed kan måle sig med det, rytterne møder på de syd- og mellemeuropæiske landeveje.

Bakkernes overmand hyldes i Asnæs.


Løbet hedder Odsherred Classic - med fornavnet GP Copenhagen, så det får en mere international klang. Det er det første professionelle éndagscykelløb af sin art på Sjælland, og premiereudgaven blev skudt i gang 1. maj 2008. Inden profløbet blev der afviklet løb for motionister (hhv. 45 og 90 km).

Sejrherre hos de professionelle blev danske Allan Johansen, der kom alene i mål. Den nu forhenværende CSC-rytter - og klassikerspecialist - stak af fra førerfeltet med 40 km igen og fik hurtigt et forspring på over 1 minut. I mål var han 1:32 foran hhv. en lettisk og en kroatisk rytter. Se ham rulle over stregen i videoen til højre! ->

Istiden leverer stigningerne
Johansens gennemsnitsfart var 39 km/t, hvilket ikke er en voldsomt hurtig vindertid i et professionelt løb. Hovedparten af det 116 mand store felt måtte endda opgive undervejs.

Det kan til dels hænge sammen med vejret, der bød på en pæn portion regnvejr.
Hovedparten af Odsherred Classic foregik omkring Veddinge. Klik her for rutedetaljer.

Men først og fremmest var det den 206 km lange rute, der gjorde løbet hårdt. Den bestod af rundstrækninger omkring de nordvestsjællandske byer Fårevejle og Asnæs. Her har istidens gletsjere formet Vejrhøj-buen - en enorm, langstrakt morænebakke, der kulminerer på toppen af den 121 meter høje Vejrhøj. Ruten i Odsherred Classic var primært lagt i den nordlige halvdel af højdedraget, hvor især stigningerne op mod Høve kom i spil.

De hårdeste bakker på ruten var følgende [1]:

  • Fårevejle Kirkeby-Åshuse (via Linderupvej): Stiger 3,6 % i snit over 2 km (fra 2,5 moh. til 75 moh., i alt 72,5 højdemeter)
  • Åsevangsvej (med start ved Vibeengen): Stiger 7,7 % i snit over 750 m (fra 10 moh. til 67,5 moh., i alt 57,5 højdemeter)
  • Dommergårdsvej (med start ved Mejsevej): Stiger 4,8 % i snit over 1,5 km (fra 5 moh. til 77,5 moh., i alt 72,5 højdemeter)

    Et strejf af klassikerstemning
    Især på toppen af Åsevangsvej var der noget, der lignede klassikerstemning, da rytterne stred sig op ad den op til 10 % stejle stigning. Klik her for at åbne nyt vindue med video af det splittede felt, da det klatrer op ad Åsevangsvej godt halvvejs i løbet!

    Med lidt bedre vejr havde der formentlig været endnu flere tilskuere på Åsevangsvej og resten af ruten. Hen mod slutningen af løbet klarede det dog fint op, og på opløbsstrækningen i Asnæs by var der nogle hundrede tilskuere, der så Allan Johansen og hans slagne forfølgere passere målstregen.

    Under paraplyerne ventes på, at feltet skal nærme sig toppen af Åsevangsvej. (Foto: Danskebjerge.dk)
    Her dukker rytterne så frem af regndisen på Åsevangsvej. (Foto: Danskebjerge.dk)

    Fremtiden bliver op ad bakke
    Arrangørerne regner allerede nu med at gentage succes'en i 2009. De håber dog på, at løbet til den tid får en højere rating, sådan at de mere kendte professionelle hold kan stille op. Eksempelvis kunne CSC ikke komme med i år, og arrangørerne har ikke lagt skjul på, at det var en streg i regningen.

    Desværre er vilkårene for professionelle cykelløb ikke de nemmeste i disse år, hvor dopingskandale følger dopingskandale. De store virksomheder er forståeligt nok tilbageholdende med at støtte op om de mere ambitiøse cykelarrangementer. Så kampen for en cykelklassiker på dansk grund er på flere måder en kamp "op ad bakke".

    Men som sagt byder Odsherred Classic også på motionsløb, og med 460 motionister til start i 2008 kan man absolut tale om en lovende debut.




    [1] De anførte tal svarer ikke helt til arrangørernes, men jeg garanterer for, at mine data er mere præcise end deres. :-)