DANSKE BJERGE KOM UD I VERDEN I 2011

Tilbageblik på året, der gik: Dækningen af VM i cykling skabte rekordstor interesse for Danskebjerge.dk. Men andre emner gav også omtale. Desuden kom der nyt frem om dem, der besøger sitet.

12. december 2011 kan Danskebjerge.dk fejre sin 5-års fødselsdag. Og det sker med konstateringen af, at sitet fortsatte sin fremgang i 2011.

Generelt er besøgstallet støt stigende, men især én begivenhed satte ekstra fut i antallet af sidevisninger, nemlig VM i landevejscykling i september. Danskebjerge.dk lagde mange kræfter i arrangementet, da der næppe har været nogen sportsevent, der har sat mere fokus på danske stigninger end denne - også selvom det langt fra var landets største stigninger, det handlede om.

Danskebjerge.dk's ruteanalyse indgik i mange debatter verden over. Her er det et spansk debatforum.
Internationalt gennembrud
Og satsningen gav pote. På adskillige store og små websites rundt omkring i verden blev der henvist til de oplysninger, som Danskebjerge.dk fremlagde om ruten i Rudersdal. Ingen seriøs debat om VM-ruten kunne komme uden om den detaljerede analyse, som Danskebjerge.dk fremlagde.

Det er glædeligt at kunne være med til at styrke alverdens cykelentusiasters baggrundsviden. Men det er selvfølgelig også skønt at se, hvordan de besøgende nærmest væltede ind på sitet. I september var der i alt 20.565 sidevisninger og 9.023 unikke besøg - det er dermed den måned med mest trafik i Danskebjerge.dk's femårige levetid.

Men også set over hele 2011 var der altså fortsat fremgang. Her er en oversigt fra udbyderen over, hvordan besøgstallet på Danskebjerge.dk har udviklet sig siden oktober 2008:



De opadgående spidser på kurven hænger typisk sammen med omtale i andre medier og (især) URL-henvisninger. På grafikken er tre steder anført, hvilke temaer der trak trafikken særligt meget i vejret på det givne tidspunkt. Altså eksempelvis cykel-VM i september 2011.

Dækningen af VM boostede i øvrigt ikke kun besøgstallene. Der skete også en forskydning i de besøgendes nationalitet. Hele 31% af webgæsterne kom fra udlandet i den måned, og selvom statistiske data som disse skal tages med forbehold, kan det vel godt kaldes et internationalt gennembrud.

Masser af spalteplads
Danskebjerge.dk har desuden fået omtalte i forskellige danske medier. Det er altid godt med omtale, men der er også et konkret "almennyttigt" formål med det, nemlig at udbrede kendskabet til det danske landskab. Læs mere om hensigten med sitet her.

Kåringen af Danmarks hårdeste bjergløb gav påny omtale hos Midtjyllands Avis. Desuden var der citater i Vejle Amts Avis i forbindelse med et dobbeltopslag om Kiddesvej.

Mest spalteplads kastede historien om Danmarks bjergbyer af sig. Det var sammen med cykel-VM årets største projekt for Danskebjerge.dk, og heldigvis syntes en række medier, at det var en interessant opgørelse. Aviser på Bornholm og i Kalundborg omtalte sagen, men Vejle Amts Avis var naturligvis også på banen, da det jo var Vejle, der løb af med førstepladsen på listen - som den by i Danmark, der har den største højdeforskel inden for bygrænsen.

Danskebjerge.dk's debatindlæg blev - også - bragt på Herning Folkeblads hjemmeside.
Danskebjerge.dk er dog ikke bare et site for vidensformidling. Der skal også være plads til meninger. Derfor sendte Danskebjerge.dk et læserbrev ud, da det kom frem, at de tre etaper i næste års Giro d'Italia, som helt unikt er placeret i Danmark, kun har meget få bakker med. Det er en fejldisposition, og heldigvis gav adskillige aviser plads til læserbrevet i fuldt udtræk.

I hvert nummer af Cykelmagasinet indgår artikler fra Danskebjerge.dk. Det har i år primært handlet om beskrivelser af Danmarks nabobjerge - en artikelserie, der fortsætter frem til foråret. Men også analysen af cykel-VM kom i magasinet. Da Danskebjerge.dk afslørede, at der var en stor uregelmæssighed i arrangørernes ruteprofil, blev det omtalt flere steder, ikke mindst i Frederiksborg Amts Avis.

Medier og websites, der har omtalt nyheder fra Danskebjerge.dk i 2011:

  • Herning Folkeblad og AOH.dk
  • Midtjyllands Avis og MJA.dk
  • Horsens Folkeblad
  • Dagbladet Ringkøbing
  • Dagbladet Struer
  • Frederiksborg Amts Avis og sn.dk
  • Horsens Folkeblad
  • Den Lokale Avis Bryrup-Them
  • Kalundborg Folkeblad
  • Ugeavisen for Kalundborg
  • TV2/Bornholm
  • Bornholms Tidende
  • Vejle Amts Folkeblad
  • Fredericia Dagblad
  • Sjællandske
  • Cykelmagasinet
  • Netnyhederne.dk
  • Friluftsrådets hjemmeside
  • Sjov for børn (sjovforborn.dk)
  • Betxpert.com

    Desuden lånte Naturstyrelsen billeder fra Danskebjerge.dk til en folder om Mols Bjerge. Dertil kommer et ukendt antal henvisninger i tryksager, som ikke kommer til Danskebjerge.dk's kendskab.

    Se mere medieomtale her og her.
  • Brugerne vil være klogere
    Først på året lavede Danskebjerge.dk en lille brugerundersøgelse. Målet var at finde ud af, hvad der lå til grund for de besøg, der er på sitet.

    100 besøgende svarede på spørgsmålet: "Hvor tit besøger du Danskebjerge.dk?"

  • 61% svarede: Det her er mit første besøg
  • 30% svarede: Der sker ind imellem
  • 9% svarede: Op til flere gange om ugen

    Resultatet var lidt overraskende. Andelen af førstegangsgæster er bemærkelsesværdig høj. Hvilket kan hænge sammen med to faktorer: For det første at der hele tiden er nye internetbrugere, der får øje på Danskebjerge.dk. Og for det andet at Danskebjerge.dk i høj grad er et site, som man googler sig til.

    Det sidste kan have en virkning på, hvordan sitet gribes an fremadrettet. Vel skal der være plads til nyheder og jævnlige opdateringer. Men man kommer ikke udenom, at det er et site, der rummer en masse viden, som er efterspurgt. Med andre ord: Danskebjerge.dk er lidt mere vidensformidler end nyhedsformidler.

    Løsningen må være at kombinere de to spor. Altså at alle nye temaer og enkeltartikler ikke blot omhandler noget aktuelt, men også rummer fakta, der har en længerevarende gyldighed. Derudover skal der fortsat satses på systematisk indsamling af data, således at Danskebjerge.dk forbliver en af de vigtigste kilder, når man skal finde viden om Danmarks landskab.

    Tidligere medieomtale:

  • Sommer 2009
  • Vinter 2009
  • Vinter 2010
  • Mere på engelsk?
    Et sidste indsatsområde er tilgængeligheden for ikke-danskere. Som nævnt er der - navnlig i forbindelse med VM i cykling - kommet mange brugere fra udlandet. Men det sker kun, fordi noget af det materiale, der fænger internationalt, bliver oversat. Det er et tidskrævende arbejde at oversætte tekster, så det bliver nok aldrig alt, der udkommer på både dansk og engelsk. Men et af de større mål for Danskebjerge.dk er at lave en engelsksproget udgave af sitets vigtigste features, f.eks. beskrivelsen af højdedrag. Vi må se, om der er tid og kræfter til det i 2012. Danskebjerge.dk er et projekt, der er drevet alene af interesse, så ressourcerne er begrænsede.

    Og hjælp modtages gerne. Så skriv, hvis du har noget på hjerte. (Kontaktinfo nederst til venstre på forsiden.)