BJERGLANDSKAB PÅ SYDLOLLAND SLÅR ALLE REKORDER

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ve' det. Men midt i billedet er der et bjerg, der sætter højderekord: Urnebjerg.
Markerne omkring Dannemare på Lolland syner ikke af så meget, men netop derfor udmærker de sig blandt alverdens højdedrag.

Danmarks mindste bjerg - og en række af høje, der er flade som pandekager.

Det er nogle af de sære terrænfænomener, man finder i egnen omkring den lille by Dannemare på det sydvestlige Lolland. Og det er dem, der gør, at området er indehaver af hele to landskabelige Danmarksrekorder.

Knap nok synlig
Nord for Dannemare møder man Urnebjerg. Et bjerg, der - selv efter danske forhold - har en usædvanlig beskeden størrelse. Fra toppen af Urnebjerg og til havets overflade er der sølle 5 meter i højdeforskel.

Det er ikke helt klart, hvor stor udstrækning Dannemare Høje har. Men området omfatter bl.a. et areal, der befinder sig under havets overflade (vist med en brun streg).
Af kort med højdekurver fremgår, at terrænet faktisk stiger svagt op mod punktet. Man kan også se det med det blotte øje, men det kræver, at man ved præcis, hvad man skal kigge efter. (Læs mere om Urnebjerg her!)

Et andet af områdets "højdepunkter" finder man nær kysten ud mod Femern Bælt. Stedet hedder Dannemare Høje, og det kunne få én til at tro, at der her ligger nogle pukler i landskabet. Det gør der nu ikke. Tværtimod er markerne umådeligt flade, og en stor del af arealet stikker endda en anelse ned under havets overflade. Danmarks laveste høje er således lavere end det dige, der beskytter området mod bæltets bølger. (Mere om Dannemare Høje her!)

Ubeskeden navngivning
Kan der ligge en særlig form for humor bag navngivningen af disse lokaliteter? Intet tyder på det. Tager vi f.eks. Urnebjerg, så har det båret sit navn siden i hvert fald 1800-tallet. I det hele taget er der i Danmark en århundredelang tradition for at kalde bakketoppe noget med "-bjerg". Det betyder simpelthen, at det pågældende sted ligger højere end det omgivende terræn. Og så har det været mindre vigtigt, hvor mange meter der er tale om.

Udsigt ud over Dannemare Høje fra diget.
Men Urnebjerg er altså mindst af alle i Danmark, og også i international sammenhæng blander den lollandske top sig med de helt store - eller rettere: helt små. Det kan i hvert fald fastslås, at Urnebjerg er en del lavere end Mount Wycheproof i Australien, der ellers flere steder på nettet betegnes som verdens mindste bjerg.

Alle fotos: Danskebjerge.dk.

MEGET MERE OM REKORDHOLDERNE HER:
  • Her er Danmarks mindste bjerg >>
  • Højene der er alt andet end høje >>
  • Galleri: Det fladeste bjerglandskab >>

  • OG TJEK UD PÅ YOUTUBE:     |     TV: "Det er bag pælen!"   |   Radio: "Vi har godt bemærket det!"   |   TV: De mindste høje