DR P4, Søndag i Farver, 7/6 2009

Interviewets varighed: 5:48

Programvært/interviewer: Lars Rohde

 

 

LR:

Danmarks skrappeste stigning er fundet, den er i Vang på Bornholm, og det er hjemmesiden Danskebjerge.dk som står bag. Hjemmesiden har netop fundet de bedste og hårdeste bakker i Danmark frem, og manden bag hjemmesiden er Jacob T. Johansen. Og Jacob T. Johansen, hvad er det der får Vang ind på listen med den skrappeste stigning i landet?

 

JTJ:

Jamen, det der jo gør forskellen i forhold til de andre bakker, det er, at der simpelthen er så stor en højdeforskel fra dér hvor bakken starter og så til der hvor den slutter. Og den højdeforskel skal overvindes på så kort tid - eller på så kort en distance -, at det bliver en meget stejl bakke, og nok en bakke som mange vil have problemer med at komme over hvis det bare er på den almindelige skærveknuser.

 

LR:

Ja, når det er meget, som du siger, så er det faktisk 92 meter i højdeforskel?

 

JTJ:

Lige præcis. 92 meter i højdeforskel, det svarer sådan cirka til to en halv gange Rundetårn oven på hinanden, og det er ret sjældent at man har det i Danmark, især over så kort en distance som det er tilfældet her. Vi har jo Yding Skovhøj og Møllehøj og Ejer Bavnehøj ovre i Jylland, som er oppe i hundrede og godt og vel halvfjerds meter højde, men her er der tale om at højdeforskellen er på så lidt plads at man virkelig skal træde til i pedalerne for at komme op over.

 

LR:

Det er noget der giver syre i benene, det her..?

 

JTJ:

Ja, man får syre i benene, og så gælder det jo om at få tilpasset sin fart og sin kraftanstrengelse sådan at man ikke går helt død på halvvejen.

 

LR:

I har en hel liste af bakker inde på jeres hjemmeside, og jeg vil ikke nævne dem allesammen, for det kan være svært at holde adskilt fra hinanden i radioen, men Vejle Fjord-området er vældig godt repræsenteret med Jellingvej (...) og Munkebjerg - også ved Vejle Fjord (...)?

 

JTJ:

Altså, jeg har det jo sådan at Vejle er nok det bedste sted, det sjoveste sted, at køre rundt på sin cykel hvis man ikke har noget imod at få lidt sved på panden. Jeg vil faktisk sige det på den måde, at den største turistattraktion i Vejle, det er bakkerne. Det at gå op ad Kiddesvej for eksempel - som jo ikke er lige så stor som de bakker jeg har på listen -, men den dér fornemmelse af at gå op ad noget der bare er så stejlt at man nærmest bliver svimmel, det synes jeg jo er en turistattraktion, og det synes jeg godt man kunne gøre noget mere ud af rundt omkring i Danmark. Kig på hvad det er for et landskab der omgiver én og karakteriserer en by, og så prøv at lave lidt markedsføring på dét, det synes jeg kunne være spændende.

 

LR:

Men set fra din side, hvorfor nu denne her kåring af de bedste/værste/skrappeste/hårdeste stigninger i Danmark?

 

JTJ:

Ja, altså, det er jo lidt for sjov! Men det handler også om at man har den her myte, synes jeg, i Danmark om at Danmark er et land der er fladt som en pandekage. Det er jeg jo ikke enig i. Det er rigtig nok at hvis man kigger på et landkort, så er der længde og så er der bredde, og hvis man tager til Lolland, så ER der også fladt, men der er mange andre steder, faktisk mange FLERE steder, hvor det går op og ned, og hvor det er synd at folk ikke kender nok til de bakker der er. Jeg møder tit folk der aldrig har hørt om at de i virkeligheden har en rigtig stor bakke nærmest liggende ude i baghaven.(...) Derfor kunne det være interessant at sætte lidt mere fokus på det, samtidig med at der jo er mange cykelryttere der rent faktisk går ret meget op i det. Det kan man jo se når man laver sådan en kåring - det er virkelig noget der vækker opsigt.

 

LR:

Går du selv ud på egen hånd og måler op?

 

JTJ:

Ja, altså, jeg vil sige det på den måde: den mest sikre måde, synes jeg, at måle op på, det er ved at sidde med nogle kort derhjemme og så måle: hvor stor er afstanden her, og hvor stor er højdeforskellen dér.  Men man KAN også gå ud med vaterpas og tommestok og måle op og fx finde den "maksimale stigningsprocent", som det hedder, på en bestemt bakke, altså hvor meget stiger den på et BESTEMT sted. Det er en helt anden opgørelse end den jeg har lavet.

Og en høj maksimal stigningsprocent er noget der virkelig kan få en til at gå i stå når man er på vej op ad en bakke.

 

LR:

Det er nogle meget nøjagtige kort, du skal bruge - målebordsblade og sådan noget?

 

JTJ:

He he, arh, det ER nu mest nogle elektroniske kort, og det er faktisk noget man har tilgængeligt på internettet. Så det ER ikke så svært men det kræver måske lige at man har lidt forstand på eller lige har sat sig ind i hvordan man læser sådan noget som højdekurver og den slags. Ellers så kan man faktisk selve regne bakkers størrelse ud på almindelig vis ved bare at sætte sig ind i hvordan kan man drage data ud af de kort der findes på nettet.

 

LR:

Nogle vil sikkert synes at det er en SJOV hjemmeside, denne her Danskebjerge.dk. Men jeg fornemmer at - selvom du også siger det er lidt for sjov med kåringen her - så tager du det sådan forholdsvis alvorligt?

 

JTJ:

Ja, altså jeg synes det er sådan lidt en blanding, ik', fordi på den ene side så ER det med et glimt i øjet, men jeg vil sige det på den måde: hvis man sætter sig for at løbe op ad Himmelbjerget, så det der glimt i øjet det forsvinder på et tidspunkt og så må man bide tænderne sammen, men hvis man både kan bide tænderne sammen og have et glimt i øjet, så fanger det måske meget godt stemningen på hjemmesiden, det skulle det i hvert fald gerne. Og så er der jo mange andre informationer, fx om de højeste høje, altså de højest beliggende gravhøje i Danmark. Der skal være noget for alle - man behøver ikke være motionsnørd for at få noget ud af hjemmesiden, det er i hvert fald tanken bag.

 

LR:

Og i hvert fald så får du slået fast at Danmark er ikke så flad som en pandekage, som man ellers går og siger mange gange.. 

 

JTJ:

Nej, det bugter sig i bakke, dal - det sang vi jo i går inden fodboldkampen mod Sverige, og det er måske mere præcist i virkeligheden.

 

LR:

Jacob T. Johansen, tak skal du ha'. Og til jer lyttere, prøv at gå ind på hjemmesiden, Danskebjerge.dk