TYSKE BJERGE

For en del danskere er Tyskland bare noget, der skal overstås, inden motorvejene når frem til den sydlige del af Europa. Men hvis man er på jagt efter spændende landskaber, er der mange gode grunde til at stoppe op hos den store nabo i syd.

Hvis du vil vide, hvor de afbillede bjerglandskaber ligger, er der lavet et kort med områdernes mest markante bjergtoppe.

Det tyske landskab byder på en række "Mittelgebirge" ("mellembjerge"). En passende betegnelse, for disse bjergområder er dels af mellemstørrelse - de kan ikke helt måle sig med bjergkæder som Alperne, men rager alligevel noget højere op end de rene istidslandskaber længere nordpå. Og dels ligger de overvejende i det mellemste Tyskland.

Det største af disse "Mittelgebirge" er Schwarzwald i sydvest, hvor den højeste top når næsten op på 1500 moh.

For danskere er Harzen dog nemmere tilgængeligt, da dette højdedrag kun ligger ca. 4 timers bilkørsel fra den danske grænse. Den højeste tinde i Harzen hedder Brocken. Brockens toppunkt, som ses på billedet her til højre, ligger 1141 moh.

Fra gammel tid har stedet været betegnet som Bloksbjerg på dansk. Det var det sted, man sendte hekse af sted til, når de blev brændt af. Hvis du selv vil prøve turen derop, så venter der fra bund til top omkring 14 km med en gennemsnitlig stigning på 5% - men desværre også en vejbelægning i ret dårlig stand. (Foto: Lånt fra Wikipedia)


Ingen over og ingen ved siden af Alperne. I hvert fald i Europa. Alperne er den største og højeste bjergkæde på kontinentet. Og selvom Tyskland kun lægger jord til den allernordligste del af Alperne, er det her man finder de største tyske bjergtinder. Zugspitze når højest op: 2962 moh. Men langs hele landets sydgrænse rejser de imponerende bjerge sig. På fotoet herover ses en cykelmotionist på et bjerg nær byen Berchtesgaden, der ligger i Tysklands sydøstligste hjørne.

Rossfeldstrasse ved Berchtesgaden. Vejen snor sig op i over 1500 moh. og er i sig selv en turistattraktion for området. Over en strækning på 10 km stiger den ca. 10 % i snit. Dermed er den én af de to-tre hårdeste stigninger i hele Tyskland. Og udsigterne er såmænd også blandt de bedste.

Ikke mindst af den grund - de flotte udsigter - anlagde nazisterne i 30'erne en række boliger i området. Mest kendt er Kehlsteinhaus, som ses på det midterste foto. Det var bygget som Hitlers sommerresidens, men nåede næsten ikke at blive brugt. I dag strømmer turisterne dertil. På én gang et skummelt og meget smukt sted.

På vej ned fra Kehlsteinhaus får dem, der er på hjul, i øvrigt god brug for bremserne. Visse steder er faldet op til 24% (jf. skiltet), så der får tyngdekraften virkelig lov at råde. Sjovt, men også lidt farligt.(Alle fem fotos ovenfor: Danskebjerge.dk)