NORSKE BJERGE

Norge er gammelt dansk land. Og alligevel er landskabet i bund og grund anderledes. Klipper rager op overalt, og højdeforskellene er nogle af de mest markante i Europa.

Hvis du vil vide, hvor de afbillede bjerglandskaber ligger, er der lavet et kort med områdernes mest markante bjergtoppe.


Et blik ud over Vråvatnet - en af de mange smukke langstrakte søer i landsdelen Telemarken. Vi befinder os faktisk sydligere end Oslo, og alligevel er bjergene til at få øje på. I området omkring Vråvatnet findes enkelte bjergtoppe, der når op over 1000 moh.(Foto: Danskebjerge.dk)


Gaustatoppen er med sine 1883 moh. det højeste punkt på en bjergryg, der ligger i det nordvestlige Telemarken, kun ca. to timers kørsel fra Oslo. Indrømmet: billedet er lånt fra Wikipedia - vi synes det er unikt, fordi man her både ser bjergtoppen og byen Rjukan i ét og samme billede (højdeforskel: næsten 1700 højdemeter). Som det fremgår, er Rjukan omgivet af stejle bjergsider. Faktisk er der lange perioder af året, hvor solens stråler slet ikke kan nå ned i byen.


Vejen op mod Juvasshytta i nationalparken Jotunheimen. Området rummer Norges højeste fjelde, bl.a. Galdhøpiggen. Vejen til turisthytten Juvasshytta er samtidig Norges utvivlsomt hårdeste stigning. Den stiger i snit 9,3% over næsten 14 km. For nylig er de partier, der før var grusvej, også blev asfalteret.
(Foto: Danskebjerge.dk)
Galdhøpiggen er Norges højeste punkt: 2469 moh. Når ret skal være ret, så er det Kjelen man ser på billedet, men det er dog en top, som ligger tæt på Galdhøpiggen - og som trods alt måler 2223 moh. Billedet er taget nær p-pladsen ved Juvasshytta. Det var i juni måned, og temperaturen var +2 grader. (Foto: Danskebjerge.dk)


Øverst: Geirangervejen er en af verdens kønneste vejstrækninger. Det tager de fleste nogle timer at komme dertil, men rejsen er det hele værd. Der er masser af hårnålesving og fantastiske udsigter.

Derunder: Parti fra det landskab, der omgiver Geirangervejen. Her er vi 1000 moh. - på plateauet lige inden nedstigningen til fjorden. Billedet er taget i forsommeren, hvor området er allersmukkest.

Til højre: Et kig ned over Geiranger-dalen. I baggrunden til venstre anes akkurat et hjørne af Geiranger Fjord. Og lige bag den snor den berømte Ørnevei sig op ad fjeldsiden.

(Alle tre fotos: Danskebjerge.dk)