HER KAN KAMPEN OM DEN PRIKKEDE TRØJE BLIVE AFGJORT I 2014:
DE FEM FEDESTE BAKKESPURTER I POST DANMARK RUNDT

Årets Post Danmark Rundt, der starter 6. august, byder vanen tro på et møde med en række af Danmarks hårdeste og mest kendte stigninger. Og på nogle af dem kan man forvente, at der bliver gået ekstra meget til stålet. De ryttere, der kommer først over, tjener nemlig point i kampen om den prikkede bakketrøje.

I år er der i alt 19 pointgivende bakkespurter i etapeløbet, hvilket er rekord. De sidste fire spurter ligger på Sjælland, så det er bestemt en mulighed, at vinderen af bakkekonkurrencen først bliver fundet på sidste etape. Men ser man på sværhedsgraden, er der ingen tvivl om, at det i år er de jyske stigninger, der fører an.

Danskebjerge.dk har her udvalgt de fem mest interessante stigninger, set fra en sportslig og tilskuermæssig synsvinkel.

1. ETAPE: REBILDVEJ
Indgår som: Den første af etapens seks bakkespurter


Rebildvej skærer sig næsten vinkelret op igennem Rebild Bakker. At det overhovedet kan lade sig gøre, skyldes, at vejen er placeret i en kløft mellem to af områdets meget høje og stejle bakkeformationer. Disse rejser sig markant i landskabet - op i ca. 100 meters højde over havet - og gør stedet til en af Danmarks mest kendte naturseværdigheder.

I kontrast til det stærkt gennemskårne, lyngklædte terræn er Rebildvej faktisk pæn og civiliseret. Den er relativt bred, med god asfalt, og med en stigningsprocent, der kun til allersidst når op og snuse til det tocifrede. Vejen er dog stadig væk en god udfordring, for højdeforskellen er på over 70 meter, og der er en gennemsnitlig hældning på 5,2% over godt 1400 meter.

Stigningen har før været målbakke for en Post Danmark Rundt-etape. I år ligger den tidligt på etapen, så det er næppe her, etapen afgøres. Men hvis man kravler op på nogle af de førnævnte høje skrænter, vil man kunne få et meget flot overblik over feltets tur op ad Rebildvej.

Kort over hele etapen her.
1. ETAPE: HAVNDALVEJ
Indgår som: Den fjerde, femte og sjette af etapens seks bakkespurter


Stigningen på Havndalvej i Mariager, også kaldet Sødisbakken, får en meget stor betydning i kampen om at blive årets bakkesprinter. Den indgår nemlig i 1. etapes afsluttende rundstrækning, hvor den skal bestiges hele tre gange, og hver gang er der sprintpoint i spil.

Stigningen er en klassiker i Post Danmark Rundt-sammenhæng. Den er kendetegnet ved at starte helt inde i midten af Mariager og byde på hele tre store sving, inden den flader ud efter godt 1400 meter. Den stiger 5% i snit.

Lige ved toppen ligger Danmarks største gravhøj, Hohøj. Desværre er der skov imellem højen og vejen, så det kan ikke anbefales at bruge Hohøj som udsigtspunkt, når rytterne kommer.

Kort over hele etapen her.
2. ETAPE: PØT MØLLEVEJ
Indgår som: Den tredje af etapens fire bakkespurter


Her har vi igen at gøre med en gammel traver. Og hvilken én. Chris Anker Sørensen, der er vokset op med Pøt Mølle-stigningen i baghaven, har betegnet den som den eneste bakke i Danmark, der rigtig minder om Alpe d'Huez.

Det kan man måske diskutere sandheden i. Men pointen er, at Pøt Mølle har et længere stykke, hvor stigningsprocenterne ligger lige omkring de 10 - og det møder man altså ikke så ofte i Danmark.

Pøt Mølle-stigningen er noget nær fast inventar i Post Danmark Rundt, og for et par år siden spillede den også en central rolle ved DM i landevejscykling. Feltet skulle op ad den adskillige gange, hvilket ikke overraskende betød det stor splittelse.

Regner vi hele bakken med, har vi at gøre med en stigning på 8,8% i snit og en længde på 650 meter. Den maksimale stigningsprocent er 12.

Kort over hele etapen her.
3. ETAPE: SKOVHØJVEJ
Indgår som: Den tredje af etapens fire bakkespurter


Skovhøjvej er navnet på den vej, der går fra den lille by Yding til Yding Skovhøj. Og det er "bjergpas" nr. 1 i Danmark. Skovhøjvej og dens fortsættelse østover, Risvej, er nemlig landets højest beliggende vejstrækning. Hele 3 kilometer kan man køre på vejen, uden at højden på noget tidspunkt kommer under 150 meter over havet. Selve stigningen topper ud for Yding Skovhøj i 169 meters højde. Herfra er der smuk udsigt ned mod Yding, og løbspublikummet vil kunne se rytterne nærme sig fra lang afstand.

Hvis man tager hele stigningen med, så er det faktisk den største konstante stigning, vi har i Danmark. Dens absolutte bund ligger ved et punkt på Lyngdalvej, hvorfra der er hele 125 meter til toppen over en strækning på 4050 meter. I Post Danmark Rundt kommer feltet dog fra Møldrupvej, så der bliver skåret knap 10 højdemeter af størrelsen.

Den hårdeste del af stigningen begynder lidt efter, at man er kørt gennem Yding. 1670 meter er den lang, og den stiger i snit med 5,3%. Nær toppen når den maksimale stigning op på 13%.

Kort over hele etapen her.
3. ETAPE: BØGEAGERVEJ
Indgår som: Den fjerde af etapens fire bakkespurter


Bøgeagervej-stigningen er ikke den mest kendte af Vejles stigninger, men det er en rigtig barsk og solid stigning, der fortjener mere opmærksomhed. Den dukker op nærmest ud af ingenting inde i et bebygget område, og så skråner den ellers bare. Der er ingen pusterum - det er opad, opad og mere opad, med stigningsprocenter på mellem 5 og 10 nærmest fra start til slut.

I alt er bakken en god kilometer lang og stiger med 6,5% i gennemsnit. Det er sjældent, at man møder stigninger med sådanne tal i Danmark.

Vejen er bred uden at være kedelig. Og der er et par sving undervejs, hvilket skaber noget variation. Hvis man altså som rytter har overskud til at nyde den slags.

Kort over hele etapen her.

Alle fotos på denne side: Danskebjerge.dk. Undtagen foto af Bøgeagervej: Troels Vesterlund Nielsen.



Se også:     De klassiske Danmark Rundt-bakker    Mød Pøt Mølle    Målbakken i Odsherred 2013 (Youtube)