Sådan tager Eremitageslottet sig ud, når man er på vej op ad Eremitageløbets hårdeste stigning fra sydøst.
SÅ KRÆVENDE ER EREMITAGEN

Man hører jævnligt Eremitageløbets rute omtalt som "hård". Men den betegnelse afhænger jo meget af øjnene, der ser - eller af benene, der løber. Så hellere kaste et blik på fakta. Danskebjerge.dk har kigget rutens højdeprofil efter i sømmene - ud fra bl.a. topografiske kort og rutedatabaser med GPS-data.

Her følger et "run-through".

Vejen til slottet er værst
Ruten er 13,3 km lang og starter med et ganske markant fald på 24 højdemeter, allerede inden det første kilometerskilt er nået. Derefter er der næsten helt fladt frem til venstresvinget op mod Eremitageslottet.

Her begynder vel nok løbets mest krævende sammenhængende stigning: ca. 24 højdemeter fordelt på ca. 600 meter, hvilket giver en stigningsprocent på 4 i snit. (Det svarer ret præcist til sværhedsgraden af Geels Bakke, der nok er Københavnsområdets mest kendte asfalterede stigning.)

Så går det igen nedad.

Et af de flade stykker på ruten i Dyrehaven. Dem er der i det hele taget en del af. De største forhindringer er snarere det høje deltagerantal. Mange løbere fordelt på relativt smalle veje gør det svært at overhale, hvis man ønsker sig en hurtig tid.
Falske højdemeter
Ved bunden af bakken er de forskellige rutedatabaser noget uenige. Både Gpsies.com og Strava.com har højdeprofiler, der hævder, at der efter venstresvinget ad Chausséen følger en ikke ubetydelig knold på ca. 14 højdemeter. Knolden er dog ikke med på Eremitageløbets eget rutekort, og Danskebjerge.dk's tjek på højdekort viste heller ikke nogen væsentlige terrænforskelle på den strækning. Så det er formentlig en "and".

Et par facts om Eremitageløbet
· Det er med 19.000 deltagere et usædvanligt stort endagsløb. Men ikke Danmarks største. Eventyrløbet i Odense er større.
· Det har været afviklet siden 1969 og er således et gammelt løb. Men ikke Danmarks ældste. Eksempelvis er Søndersøløbet i Viborg over 100 år gammelt.
Efter godt 6 km rammer man rutens laveste punkt, nemlig når man passerer fabriksbygningerne i idylliske Raadvad. En kilometers penge senere begynder en mindre opstigning nede fra Stampedam. Også her overdriver de kære kortfunktioner og angiver toppen til at ligge 38 moh., selvom man ifølge det topografiske kort ikke passerer terræn, der ligger højere end lige over 25 moh.

Stejlt - hvis man er træt
Hjortekærhus rundes umiddelbart derefter, og så starter den legendariske seje tur op mod slottet i knap 40 meters højde over havet. Denne lange, snorlige stigning er på 22 højdemeter og godt 1,4 km lang. Det giver en beskeden gennemsnitsstigning på 1,6 procent. Men på dette tidspunkt kan benene godt være rigtig trætte, så det føles nok noget stejlere. Især hvis der er modvind hen over den nøgne slette.

De afsluttende par kilometer er - objektivt betragtet - ikke noget særligt. Man møder et par stigninger, hvoraf navnlig stigningen på opløbsstrækningen er frygtet. Og det er jo helt sikkert også dér, at lidelsen står mest tydeligt penslet i ansigterne på deltagerne. Men - ked af at sige det - der er altså kun tale om en højdeforskel på ca. 10 meter. Det er selv efter dansk målestok ret overkommeligt.

En højdeprofil på Gpsies.com. Den grønne markør er placeret ved foden af en bakke - tilsyneladende. Men bakken eksisterer næppe i virkeligheden. Også strækningen hen til Hjortekær fremstår overdrevet kuperet.

En højdeprofil på Strava.com. Den ligner profilen på Gpsies.com rigtig meget, dog ser knolden efter 6 kilometer noget mindre ud.

Rutekortet på Eremitageløbets officielle website. Her er der ingen stigning efter 5,5 km. Alt i alt virker denne profil mere troværdig end de to ovenstående. Dog er den tilhørende angivelse af det samlede antal højdemeter nok til den høje side. Der står 131 højdemeter, hvilket efter Danskebjerge.dk's vurdering er ca. 20 højdemeter for meget. Gpsies.com siger 103 højdemeter.

Efter således at have passeret målstregen kan vi vende tilbage til udgangsspørgsmålet: Er det en hård rute?

Myte om hårdhed
Ja, hvis sammenligningsgrundlaget er Amager eller Indre København, så er ruten i Dyrehaven afgjort mere kuperet. Og da en del af deltagerne nok kommer netop fra disse steder og er vant til løb i meget fladt terræn, kan der jo godt brede sig en myte om, at Eremitageruten er en barsk omgang. I sammenligning med ruter andre steder i landet - såvel i Vest- som i Østdanmark - er antallet af bakker og højdemeter i virkeligheden ganske gennemsnitligt, og underlaget volder næppe heller større kvaler end ved andre løb.

Altså: Det er måske ikke ligefrem Eremitageløbet, man skal bruge til at slå personlige rekorder. Så hurtig er den ikke. Men omvendt skal man nok være varsom med at henvise til rutens sværhedsgrad, hvis man leder efter en grund til ikke at stille op. Det vil med nogen ret kunne betegnes som en dårlig undskyldning.

Eremitageløbet finder sted hvert år den første søndag i oktober.



Se også:     Danmarks mest kuperede motionsløb    Hovedstadsområdets hårdeste stigninger