|
|
DANSK BJERGKÆDE HAR FÅET NAVN
En af forårets store nyheder fra de danske bakketoppe er, at Danmarks svar på Himalaya har fået et nyt, samlende navn. Derudover kan Danskebjerge.dk citere flere nyhedsmedier, der har spændende historier om højt beliggende kiosker.
|
Ejer Bavnehøjs udsigtstårn har nu fået et sted at stå. Nemlig på Ejer Bjerge. (Foto: Danskebjerge.dk)
|
Hvis du interesserer dig lidt for det danske landskab, har du nok hørt om Møllehøj, Ejer Bavnehøj eller Yding Skovhøj. Alle tre er steder, der ligger højt i terrænet (godt 170 moh.), og som også geografisk befinder sig tæt på hinanden.
Faktisk ligger de på samme højdedrag omkring landsbyen Ejer, men hvad hedder dette højdedrag egentlig? Det har altid været uklart. Men nu er der sket noget. Byrådet i Skanderborg Kommune har nemlig enstemmigt vedtaget, at området skal hedde "Ejer Bjerge". Det skriver DR Østjylland.
Det var - kan Danskebjerge.dk så tilføje - den norske forfatter Roger Pihl, der for seks år tilbage foreslog betegnelsen "Ejer Bjerge". Det skete på baggrund af den omfattende diskussion om, hvilke bakketoppe der var Danmarks højeste: "Tillad mig derfor at opfordre til en mere pragmatisk praksis," skrev nordmanden i Guide til Danmarks Bjerge. "Giv Ejer Bjerge status som landets højeste top, én gang for alle, så undgår vi at udnævne nye punkter hver gang en pløjning eller en efterårsstorm møblerer om på terrænet."
Dette synspunkt er altså nu blevet officielt implementeret, og man kan forvente, at Ejer Bjerge vil dukke op på flere landkort i de kommende år. Dermed bliver det også nemmere at markedsføre området, påpeger Viggo Rasmussen, formand for Ejer Baunehøjs Venner, og henviser til de velkendte Mols Bjerge.
Helt løst er problemet nu ikke. Yding Skovhøj ligger nemlig i Horsens Kommune, og her frygter man at gå glip af turistindtægter, hvis navnet Yding Skovhøj glider i baggrunden. Der synes af samme grund ikke at være politisk flertal for at lade Ejer Bjerge gnave sig ind over kommunegrænsen.
Ergo: Der er grobund for fortsatte diskussioner om de kontroversielle bakketoppe i området. (Men dét er jo også en slags markedsføring...)
|
Udsigtstårnet på Rytterknægten. (Foto: Wikipedia)
|
Kiosk-nyt
Også fra andre danske bakketoppe kommer der nyheder, om end i en skala, der næppe kræver større politiske tiltag. På Bornholm udbyder Naturstyrelsen kiosken ved Rytterknægten (162 moh.) til forpagtning. Måske var det værd at overveje?
Rytterknægten er Danmarks tredjehøjeste punkt og besøges hvert år af omkring 150.000 gæster, hvilket genererer en omsætning på en god halv million kroner. Men én ting er økonomi. For at komme i betragtning som forpagter skal man være glad for højder, lader det til. I hvert fald foretrækker Naturstyrelsen, at vedkommende "interesserer sig for natur og formidling". Det er med andre ord ikke nok bare at sælge is og bakker med pommes frites. Man skal også kunne tale om istider og morænebakker, lader det til.
I øvrigt hedder den avis, der omtaler sagen, selv "Rytterknægten" (mere her). Det siger noget om, at Bornholms tag er et stærkt varemærke.
Indbrud på bjerget
Vi kan lige få plads til en "kioskbasker" mere. Den er om kiosken på Himmelbjerget (147 moh.), hvor der desværre har været uindbudte gæster. Midtjyllands Avis skrev 29. april, at indbrudstyvene brød kioskens skodder op med koben, hvorefter de bl.a. stjal 50-60 kilo slik. Gerningsmændene har tilsyneladende også forsøgt indbrud i "Ugleboden" - en anden kiosk på stedet -, men uden held.
Så ved man dét.
|
|